Nr. 6 (26) Decembris/ 2010

Ieskats saturā:
Atzīmējot žurnāla "Foto Kvartāls" pastāvēšanas pirmos piecus gadus, publicējam kuratoru, mākslas zinātnieku un fotogrāfu viedokļus un komentārus par žurnāla lomu Latvijas mūsdienu mākslas kontekstā. Pirmie pieci gadi nozīmē arī viena posma noslēgumu: finansējuma trūkuma dēļ šis ir pagaidām pēdējais drukātais žurnāla numurs. Toties ar 2011. gada janvāri žurnāla veidotāji stafeti nodod tālāk: mūsu mājaslapas vietā internetā www.fotokvartals.lv darbu sāks jauns fotogrāfijai veltīts portāls, kuru veidos jauna komanda - biedrība "KultKom" un fotogrāfs Arnis Balčus.
“Fotogrāfija līdz šim nav tikusi skatīta padomju periodu skarošu un interpretējošu mākslas izstāžu piedāvājumā, un izstādi “Un citi” varētu uzskatīt par pirmo mēģinājumu vilkt paralēles līdz šim nesaistītajās fotogrāfijas un vizuālās mākslas vēsturēs,” secina mākslas zinātniece Līga Lindenbauma. Viņas pētījums par līdz šim maz pētītiem fotodarbiem, kas tapuši Latvijā laikā no 1960. līdz 1980. gadiem, noslēdz “Foto Kvartāla” iesākto analītisko rakstu sēriju “20. gadsimta mantojums”. Līgas Lindenbaumas rakstā pieminētie darbi vēl līdz 2010. gada 30. decembrim apskatāmi izstādē “Un citi. Virzieni, meklējumi, mākslinieki Latvijā 1960–1984” Rīgas mākslas telpā.
Nodaļā “21. gadsimts” -  fotogrāfa Alņa Stakles saruna ar amerikāņu fotogrāfi un kuratori Mišelu Mēriju Roju, kura kļuvusi par nesen atklātā Stokholmas fotogrāfijas muzeja Fotografiska galveno kuratori. Amerikāņu fotogrāfs Filips Toledano personiskā sarunā ar "Foto Kvartāla" Ņujorkas korespondenti Elīnu Ruku atklāj jaunus faktus par  savām melnā un mazliet skumjā humora caurstrāvotajām fotogrāfijām. Ieskatāmies jaunākajos darbos no fotogrāfa Viļņa Vītoliņa monumentālās sērijas “100 istabas”, kas 2011. gada sākumā būs skatāma autora personālizstādē. Ar šo izstādi tiks atklāts vērienīgu Latvijas un Austrumeiropas laikmetīgās mākslas izstāžu cikls Andrejsalā, tā iezīmējot topošā Laikmetīgās mākslas muzeja vīziju. Helmuta Ņūtona fonda Berlīnē kurators Matiass Hārders iepazīstina ar vācu fotomākslinieci Gudrunu Kemzu. Aktuālo fotoprojektu pārskatu noslēdz jaunie un talantīgie - baltkrievu fotodokumentālists Andrejs Lenkevičs un Latvijas fotogrāfs Romāns Drics.
Noslēgumā - pasaules un Latvijas fotogrāfijas izstāžu aktualitātes. Pārskats par Paris Photo, Magnum fotogrāfa Mārtina Pāra kūrēto Braitonas fotogrāfijas biennāli, recenzijas par Reiņa Hofmaņa personālizstādi Sale ("Pārdod") "kim? / FK galerijā", kā arī ieskats vācu mūsdienu fotogrāfijas izstādē Body ("Ķermenis"), kura decembrī skatāma Latvijas Fotogrāfijas muzejā.
"Foto Kvartāla" veidotāji vēlas izteikt vislielāko pateicību lasītājiem par uzticību un interesi! Pateicamies visiem rakstu autoriem, māksliniekiem un fotogrāfiem, kuri šajos piecos gados piedalījās "Foto Kvartāla" veidošanā!