/ Elīna Ruka / Portfolio

Davids Favro

Fotogrāfs Davids Favro (David Favrod, 1982) ir dzimis Japānā, bet kopš 6 mēnešu vecuma dzīvo Šveicē. Tā kā tēvs daudz ceļojis, Davida japāņu izcelsmes māte zēnu audzinājusi pēc savas tautas tradīcijām. Sasniedzot pilngadību, Davids vēlējās iegūt arī Japānas pilsonību, kas gan viņam tika atteikta. Piederības un savas būtības meklēšana ir fotogrāfa galvenās tēmas darbos “Gaijin” (2009) un “Omoide Poroporo” (2010). Jaunais mākslinieks ir iekļauts otrajā grāmatas “reGeneration” sējumā, kas atspoguļo fotogrāfijas potenciālās jaunās zvaigznes, kā arī pērn viņš ieguva Aperture Foundation portfolio balvu.

Vai vari teikt, ka pēc pāris gadu darba esi radījis pilnīgu savas Japānas attēlu vai puzli?

Nē, man vēl padomā ļoti daudz. Sērijā “Gaijin” esmu ietvēris 7 tēmas un tagad strādāju pie katras atsevišķi. “Omoide Poroporo” ir par vienu no šīm tēmām – ģimeni, attēlu arhīviem, atmiņām. Maģistra diplomdarbā izstrādāju nākamo.

Kāda ir “Omoide Poroporo” tiešā un personīgā nozīme?

“Omoide Poroporo” ir japāņu teiciens, kas nozīmē izplatīt atmiņas pa pilītei, vienu pēc otras. Varētu teikt, ka es aizņemos manu vecvecāku un vecāku atmiņas un ka no viņu atmiņām un bildēm es izveidoju materiālu, kas kļūst par manām atmiņām. “Omoide Poroporo” ir gan manu vecāku bilžu, gan manu attēlu arhīvs.

Vai par savu darbu esi saņēmis atsauksmes Japānā?

Ne pārāk daudz. Esmu apspriedies ar man zināmajiem japāņiem, un viņu pirmā reakcija bija samērā distancēta. Viņi saskatīja pārāk daudz klišeju. Taču viņi saprata manu ideju un arī to, ka mans Japānas redzējums ir eiropeisks. Es savos darbos iekļauju manu vecvecāku un mātes stāstīto, taču man pašam ir visai neskaidrs priekšstats par šo valsti.

Kas tev kā fotogrāfam sniedz lielāko gandarījumu?

Ka cilvēkiem patīk mani darbi un ka tie var likt skatītājam domāt un sapņot. Man atrakstīja kāda amerikāniete, kurai arī viens no vecākiem ir japānis. Viņa manus darbus, manus meklējumus ļoti labi saprata. Man bija patīkami to dzirdēt.

Padalies ar saviem intersantākajiem atklājumiem fotogrāfijā!

Masao Jamamoto (Yamamoto, 1957) ir viens no maniem mīļākajiem fotogrāfiem.

www.davidfavrod.com