/ Mikels Palaci / Blogs

Čigānu nometne Romā

Šobrīd Itālijā dzīvo tūkstošiem čigānu, vairāk nekā 30 tūkstošu no tiem mitinās čigānu nometnēs Romā vai tās tuvumā. Attiecības starp itāļiem un čigāniem (daudziem ir Itālijas pilsonība) vienmēr bijušas konfliktu pilnas. Tam ir daudz iemeslu – ksenofobija, bailes vai aizpriedumi pret citādo, augsts noziedzības līmenis čigānu vidū.
Itālijas valdība gan valsts, gan pašvaldību mērogā ir diezgan maz iesaistījusies šo problēmu risināšanā, bet valdībā ietekmīgās itāļu labējās partijas “Lega Nord party” (Ziemeļu līga) ksenofobiskā attieksme šīs problēmas ir tikai pasliktinājusi. Labējā itāļu valdība kā risinājumu izvēlējusies kontroles palielināšanu – pirkstu nospiedumu datu bāzes izveidošanu, kurā piespiedu kārtā jāiekļauj visu čigānu, tajā skaitā arī bērnu, pirkstu nospiedumi. Šī iniciatīva aizskar tūkstošiem cilvēku pilsoņtiesības. Sakarā ar augsto noziedzības līmeni un nabadzīgajiem dzīves apstākļiem, Romas pašvaldība nolēma čigānu trūcīgās mājas Džordāni ielas (via Gordiani) apkaimē aizvietot ar metāla konteineriem, kas aprīkoti ar elektrību un citām ērtībām. Šīs pārmaiņas nesa līdzi arī jaunus drošības pasākumus – video novērošanu un apmeklētāju pārbaudi, kas šo veidojumu ļauj asociēt ar geto.

Fotoreportāža parāda čigānu ikdienu Džordāni nometnē Romā. Lai arī sociālie apstākļi šajā vietā ir labāki nekā citās nometnēs, ģimenes dzīvo policijas stingrā uzraudzībā, kas tikai apliecina čigānu otršķirīgo pilsoņu statusu. Nometnē es pavadīju pāris mēnešus, kuru laikā iemantoju čigānu kopienas (vairumā romu izcelsmes) uzticību. Tas ļāva fotogrāfijas uzņemt arī viņu mājās, pat konteineru iekšienē, kas uzskatāma par ārkārtēju privilēģiju.

Mikels Palaci (Michele Palazzi, 1984) ir itāļu fotožurnālists, kura fotoprojekti saistīti ar etniskajām minoritātēm.