/ Elīna Ruka / Portfolio

Leonija Hemptone

Leonija Hemptone (Léonie Hampton, 1978) ir Londonā dzīvojoša franču fotogrāfe, kuras interese fotogrāfijā saistās ar ģimenes tēmu. Viņa portretē savu māti, kas sirgst ar obsesīvi kompulsīvajiem traucējumiem, kuru dēļ māja, kurā māte pēc šķiršanās apmetās, arī 12 gadus vēlāk atgādina noliktavu nevis mājīgu dzīvesvietu. Fotogrāfe dodas mātei palīgā to sakārtot, kā rezultātā top ģimenes albums In the Shadow of Things, kurā starp daudzām emocijām var lasīt arī prieku, mulsumu, nostaļģiju un pārdomas par identitātes jautājumiem. Fotogrāfe iedziļinājusies arī citu dzimtu likteņos Francijā, Kubā, Amerikā un Anglijā.

Leonija Hemptone ieguvusi Foam KLM Paul Huf un Fabrica F balvas. Darbs In the Shadow of Things grāmatas versijā izdots izdevniecībā Contrasto.

Ko tev nozīmē fotogrāfija?

Iespēju izpausties, meklēt un radīt.

Kā tu raksturotu savu darba metodi un kas ir intīmākais solis tavā fotoprocesā?

Klusa. Pārņemta. Ziņkārīga. Visintīmākais solis ir fotografēt savas ģimenes dzīvi tik tieši, cik to pašlaik varu.

Tava interese fotogrāfijā koncentrējas ģimenes tēmā. Kādēļ šāda izvēle?

Šī tēma mani visvairāk interesē. Mani fascinē ģimenes dinamika un cilvēku sarežģītā psiholoģija. Ģimene ir īstā vieta, kur mēģināt saprast vairāk par šīm tēmām.

Vai darbs ar ģimeni ir mainījis tavu māksliniecisko redzējumu? Kā?

Protams. Es jūtos pārliecinātāka par savu darbu un virzienu, kurā vēlos iet. Katrs nākamais darbs manī rada patīkamu satraukumu. Es iedomājos un ceru, ka darbs, ko esmu līdz šim izdarījusi, ir palīdzējis nomest pāris maskas kārtas un ka es varbūt esmu kļuvusi tiešāka saskarsmē ar jauno. Redzēsim!

Lūdzu, padalies ar kādu skaistu stāstu no radošā/fotografēšanas procesa!

Manuprāt, tā ir brīnišķīga privilēģija, ka darbam radošajā sfērā var būt katarses un terapijas efekts, kas savukārt palīdz saskatīt, ka apkārt ir tik daudz kā skaista.

www.leoniehampton.com