/ Anastasija Teilore-Linde / Blogs

Kazaku atmodas sievietes

Krimas un Kaukāza stepēs un ielejās kazaki atkal ceļ gaismā kaujasmākslas tradīcijas un atjauno kultūras mantojumu, ko komunisti agresīvi apspieda 74 gadu ilgajā valdīšanas laikā. Kazaku atmoda sākās 1991.gadā līdz ar PSRS sabrukumu, kad nelielas vīriešu un sieviešu grupas sāka atgādināt par kazaku vēsturisko lomu Dienvidkrievijas robežu un pareizticīgās baznīcas sargāšanā. Mūsdienās šī kustība ir krietni paplašinājusies, jo īpaši Krievijā. Ievērojamu atbalstu sniedz Krievijas valdība, kas investē kazaku atdzimšanas kustības atbalstīšanā, dibinot vairākas kadetskolas, kas tagad darbojas valsts dienvidos.

Bērni vecumā no 12 līdz 18 gadiem grib apmeklēt šīs militārā stila skolas, kur akadēmiskās programmas ietver gan parastas mācību stundas, gan tradicionālo kazaku prasmju apguvi, piemēram, jāšanu ar zirgu, kaujasmākslu, tautas dejas un šaškas (kazaku zobena) dejas, kā arī laikmetīgākas militārās iemaņas, kā, piemēram, šaut ar ieroci un lēkt ar izpletni. Cieņa, ko kazaki iemanto, ir nepārprotama – šo kadetskolu absolventi tiek gatavoti amatiem valdībā un tās dienestos. Saskaņā ar Atamana Platova skolas direktora, pulkveža Jurija Ivanoviča, teikto – visi šīs skolas absolventi no Belajas Kaļitvas nākotnē strādās Krievijas valsts dienestos.

Lai gan kazaku vienības Ukrainā un Krievijā sastāv gan no vīriešiem, gan sievietēm, skola Belaja Kaļitvā ir pirmā, kur pilna laika programmās uzņem arī sievietes, un šobrīd tur mācās apmēram 80 meitenes. Tradicionāli tikai kazaku sievām bija atļauts pievienoties militārajiem formējumiem, bet, tā kā kazaki ir pielāgojušies jaunāko laiku tendencēm, tagad visas sievietes, tāpat kā vīrieši, tiek laipni uzņemti neatkarīgi no etniskās piederības vai kazaku izcelsmes.

Anastasija Teilore Linde (Anastasia Taylor-Lind, 1981) ir angļu fotožurnāliste, kura piedalījās VII Mentoru programmā un šobrīd ir VII Fotoaģentūras pilnvarotā locekle. Viņa dzīvo un strādā Londonā un gatavo fotoreportāžas tādiem klientiem kā GEO, The Telegraph Magazine, Marie Claire un The Sunday Times Magazine.