/ Diāna Tamane / Foto stāsts

Valkavalga

“Man nav sajūtas, ka mēs atrodamies vienā pilsētā, nepavisam. Mēs esam tuvu, bet tajā pašā laikā mēs varētu būt 100 km attālumā viens no otra.” (No intervijas ar Arti no Valkas)

Pēdējos septiņus gadus Valga/Valka ir bijusi manas ceļojuma trajektorijas Rīga – Tartu sastāvdaļa. Tas bija tikai punkts, kas jāšķērso un kam jāpabrauc garām. Tajā pašā laikā tā ir īpatnēja vieta starp divu valstu robežām, kur līdzāspastāv vairākas tautības ar atšķirīgu kultūru un valodu.

Valka no Latvijas puses and Valga no Igaunijas puses ir dvīņu pilsētas, ko sadala Latvijas un Igaunijas robeža. Pilsētu, ko tolaik dēvēja par Walk, pārdalīja 1920.gadā izveidotā robeža starp jaundibinātajām Latvijas un Igaunijas valstīm. Robežas nozīme ir nepārtraukti mainījusies vēsturiski politiskajā kontekstā līdz ar teritoriju īpašnieku maiņu. 2004.gadā Latvija un Igaunija kļuva par Eiropas Savienības dalībvalstīm un 2007.gadā pievienojās Šengenas bezvīzu telpai, kā rezultātā tika pātraukta robežkontrole, iebraucot no vienas valsts otrā.

Valkavalga ir vizuāla eseja, kas necenšas izvirzīt konkrētus argumentus, bet apskata robežlīnijas dažādos aspektus – kā satikšanās vietu, kā robežšķirtni.

Diāna Tamane (1986) ir fotogrāfe no Latvijas, kas dzīvo Tartu, kur viņa pabeidza Fotogrāfijas nodaļu Tartu Mākslas koledžā. Viņa galvenokārt strādā ar fotogrāfiju un video, pētot identitātes, atmiņas, distances un ģimenes jautājumus.