/ Arnis Balčus / Blogs

Ziemeļvalstu fotogrāfi iesilda Rīgas Fotomēnesi

No š.g. 12. augusta līdz 12. septembrim ar vairākiem notikumiem tiks pieteikts starptautiskais fotogrāfijas festivāls Rīgas Fotomēnesis 2014, kas pirmo reizi norisināsies 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Jau nākamnedēļ sadarbībā ar Ziemeļu Ministru padomes biroju un Dānijas Kultūras institūtu pirmo reizi Rīgā būs skatāma pasaulslaveno fotogrāfu Andersa Petersena (Zviedrija) un Jakoba Aues Sobola (Dānija) darbu izstāde, kurai dots nosaukums Dzīslas. Darbi būs apskatāmi Latvijas Mākslas akadēmijas aulā. Paralēli izstādei būs iespējams arī apmeklēt abu mākslinieku radošos vakarus jeb artistʹs talks.

Zviedru fotogrāfs un dzīvā leģenda Anderss Petersens (1944) pazīstams ar savām īpašajām spējām atrast kopīgu valodu ar pilnīgiem svešiniekiem, kuru rezultātā top intīmi, savdabīgi cilvēku portreti. Petersens par savu daiļradi saka: “Tas, ko es daru, savā ziņā ir privātā dokumentālā fotogrāfija. Tas ir īsts izaicinājums – būt klāt, bet saglabāt distanci.”

Dāņu fotogrāfs Jakobs Aue Sobols (1976) izmanto kameru kā līdzekli, lai izveidotu kontaktu, tuvību un intimitāti ar cilvēkiem, pilsētām, nejaušām vietām, pat ja tas ir tikai uz īsu brīdi. Sobols fotografēšanu salīdzina ar medību rituālu: “Attiecības, kas veidojas medniekam ar apkārtējo dabu, ir ļoti nozīmīgas. Šī sajūta ir atstājusi lielu ietekmi uz manu dzīvi un darbu.”

Rīgas Fotomēneša ievadpasākumu programmu papildina sadarbībā ar ISSP organizētā amerikāņu fotogrāfa Toda Haido publiskā lekcija kinoteātrī Splendid Palace. Savos darbos Tods Haido (Todd Hido, 1968) pēta mūsdienu Ameriku, koncentrējoties uz pilsētu un priekšpilsētu ainavām, kas viņa darbos iegūst tādu kā saldsērīgu spozmi. Lekcijas laikā Tods rādīs savas sērijas un iepazīstinās publiku ar savu darbu tapšanas procesu, kā arī ar saviem ietekmes avotiem.

Ievadpasākumu programmu noslēgs divu grāmatu prezentācijas. 10. septembrī iznāks šī gada Latvijas fotogrāfijas gadagrāmata, bet dienu vēlāk britu izdevniecībā Dewi Lewis izdotā grāmata ar Andersa Petersena un Jakoba Aues Sobola darbiem.

Rīgas Fotomēneša ievadpasākumu programma:

12. augusts, 17:30
Latvijas Mākslas akadēmija
Andersa Petersena un Jakoba Aues Sobola fotoizstādes Dzīslas atklāšana

12. augusts, 18:00
Latvijas Mākslas akadēmija
Radošas sarunas ar fotogrāfiem: Anderss Petersens (Zviedrija) and Jakobs Aue Sobols (Dānija)

13. augusts, 18:00
Kino Splendid Palace, Mazā zāle
ISSP atvērtā lekcija: Tods Haido (ASV)

10. septembris, 18:00
Rīgas Kino muzejs
Latvijas fotogrāfijas gadagrāmatas atvēršanas svētki

11. septembris, 17:30
Latvijas Mākslas akadēmija
Andersa Petersena un Jakoba Aues Sobola jaunā fotoalbuma atvēršanas svētki
Lekcija par fotogrāmatu izdošanu