/ Alnis Stakle / Foto stāsts

Šangri-la

Šangri-la ir izdomāta vieta – mistiska, utopiska un no ārējās pasaules ar kalniem norobežota ieleja Ķīnā – paradīze zemes virsū.

Šobrīd Ķīna ir viena no straujāk augošajām ekonomikām pasaulē, un prognozes liecina par neiedomājamu populācijas pieaugumu un no tā izrietošo industrializācijas un urbanizācijas līmeņa celšanos, ar ko Ķīnas iedzīvotājiem nāksies saskarties nākamo desmit gadu laikā. Laikmetīgajā Ķīnā milzīgās miljonu pilsētas ir kļuvušas par savdabīgu apsolīto zemi daudzskaitlīgajiem laimes meklētājiem no lauku teritorijām. Tiek prognozēts, ka 2030. gadā Ķīnas pilsētās dzīvos viens miljards iedzīvotāju un, lai tos izmitinātu, tiks uzbūvēti 50000 debesskrāpju, kas pēc apjoma līdzināsies desmit Ņujorkām.

Darbu sērijas ietvaros tika pētītas ekonomiski aktīvākā Ķīnas reģiona pilsētu – Šanhajas, Sudžo, Hangžou, Šenžeņas, Guandžo – ainavu transformācijas mūsdienās. Īpaša uzmanība pievērsta teritorijām, kurās daļēji ir nojaukta vecā apbūve, lai būvētu jaunos debesskrāpju rajonus. Naktī pilsētainavā ir iespējams atklāt, ka jauno teritoriju plānošana, iedzīvotāju izmitināšana, vecās apbūves nojaukšana un jaunceltņu būvniecība noris apokaliptiskos apjomos un bieži vien daļēji nojauktās mājās joprojām dzīvo cilvēki.

Alnis Stakle (1975) ir latviešu fotogrāfs un pedagogs, kuram bijušas izstādes Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Modern Art Oxford, Bozar u.c. Šī sērija iekļuvusi Leica Oskar Barnack Preis finālā.