/ Foto Kvartāls / Blogs

Rīgas Fotomēneša pasākumi no piektdienas līdz svētdienai

Piektdien, 9. maijā pulksten 17.00, Rīgas Fotomēnēša 2014 ietvaros jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā uzstāsies fotogrāfijas eksperts un konsultants Marks Prusts (Marc Prüst). Lekcijā Bet vai tā ir māksla? Prusts mēģinās atbildēt uz tādiem jautājumiem, kā “kas padara fotogrāfiju interesantu” un “kas šo mediju padara unikālu”. Apskatot vēsturiskos un tehnoloģiskos fotogrāfijas sasniegumus, fotogrāfijas eksperts stāstīs par dažādiem fotomākslas kontekstiem un pielietojumiem. Lekciju iespējams apmeklēt bez maksas un tā norisināsies angļu valodā.

Tajā pašā vakarā pulksten 19.00 koprades telpā The Mill Brīvības ielā 33 tiks atklāta starptautiskā fotogrāmatu izstāde un konkurss Self Publish Riga, kas veltīts fotogrāmatām un to pašizdošanas fenomenam, kas sniedz iespēju māksliniekiem veidot un izplatīt savas grāmatas pašiem, izvairoties no starpniekiem un to diktētajiem noteikumiem. Sestdien, 10.maijā, un svētdien, 11.maijā, visas dienas garumā notiks publiskas lekcijas. Uzstāsies Schaden.com dibinātājs Markuss Šādens no Vācijas, fotogrāmatu dizaineri Teuns van der Haidens no Nīderlandes un Anja Naļecka no Polijas, The Photobook Club dibinātājs Mets Džonstons no Lielbritānijas, fotogrāfs un pašpublicētu grāmatu entuziasts Niko Baumgartens no Vācijas, kurators un fotogrāfs Pauls Papers no Lietuvas, interneta foto platformas Archivo dibinātāja Anna Katarina Pinjo no Portugāles, fotogrāfe un lektore Jana Romanova no Krievijas, pārstāvji no somu fotogrāfu kolektīva Maanantai, Igaunijas neatkarīgās izdevniecības Lugemik un Turcijas neatkarīgo izdevniecību apvienības Bandrolsuz.

Sestdien, 10. maijā, vairāki pasākumi norisināsies jaunajā Nacionālās bibliotēkas ekā. Pulksten 15.00 tiks atklāta latviešu fotogrāfes Ivetas Vaivodes personālizstāde Klēpis, bet pulksten 16.00 – amerikāņu fotogrāfes Mērijas Ellenas Mārkas izstāde Amerikas skati. Pulksten 17.00 tai sekos ASV foto pirkšanas/pārdošanas aģentes, bijušās Christie’s fotonodaļas direktores Deboras Bellas publiskā lekcija par mākslinieci.