/ Sane de Vilde / Foto stāsts

Punduru impērija (The Dwarf Empire)

Cienītais apmeklētāj, Pasaules ekoloģiskais taureņu dārzs un Punduru impērija sveic jūs! Punduru impērija ir pateicīga par izrādīto atbalstu un simpātijām cilvēkiem visā pasaulē. Katru rītu un pēcpusdienu mūsu imperators un viņa padotie sniegs jums pārsteidzošu šovu.
– Šova atklāšanas teksts.

Junaņas provincē Ķīnā, netālu no skaistā Dianči ezera mūžsenā mežā atrodas maģiska zeme, kurā dzīvo punduri. Tā ir Punduru zeme Pasaules ekoloģiskajā taureņu dārzā. Punduri ir strādīgi, draudzīgi, talantīgi un drosmīgi. Viņiem ir sava galvaspilsēta, savs karalis, Ārlietu ministrija, Sabiedrības veselības ministrija, Finanšu ministrija un Kultūras ministrija, kā arī sava armija.
– Citāts no izklaides parka brošūras.

Ķīnas dienvidos, netālu no Kunmingas, ko dēvē par mūžīgā pavasara pilsētu, atrodas atrakciju parks, kurā mājvietu atraduši 70 mazi cilvēciņi. Viņi divreiz dienā uzstājas ar dziesmu un deju šovu. Šo apsolīto zemi izveidoja augumā garš, bagāts vīrs, kurš gribēja izdarīt kaut ko labu mazajiem cilvēciņiem. Tā ir ķīniešu labdarības iestāde komerciālā rāmī. Šīs impērijas fasāde un sintētiskā materiāla sienas pastāvīgi izskatās kā uz sabrukšanas robežas. Tomēr impērija joprojām stāv, kur stāvējusi.

Es devos piedzīvojumā, sagatavojusi neskaitāmus ētiskas dabas jautājumus par to, kā sociālo aprūpi var pārvērst par komerciju. Katram stāstam ir divas puses, bet šai vietā katrs jautājums un katra atbilde šķita pretrunīgi.

Mans piedzīvojums izvērtās par modernu antipasaku, attēlu kolekciju, kuras autore esmu es un viņi.

Sane de Vilde (Sanne De Wilde, 1987, Beļģija) 2012. gadā ieguvusi maģistra grādu ar izcilību mākslā un fotogrāfijā KASK mākslas skolā Ģentē. Šobrīd viņa strādā par ārštata fotogrāfi izdevumā De Volkskrant un dzīvo Amsterdamā. Sēriju “Punduru impērija” līdz 11. jūlijam var apskatīt Le Petit Espace Parīzē, kā arī Kaseles fotogrāmatu maketu konkursa ceļojošajās izstādēs.