/ Foto Kvartāls / Notikumi

Vima de Šamfeleres izstāde Fotomuzejā

No 21. augusta Latvijas Fotogrāfijas muzejā skatāma beļģu fotogrāfa Vima de Šamfeleres izstāde Sastapšanās ar Madagaskaru. Melnbaltās fotogrāfijas iepazīstinās ar salu valsti Madagaskaru, parādot nomadu ikdienu – darbu, skolas gaitas un sociālo dzīvi.

Pirms desmit gadiem fotogrāfs Vims de Šamfelere pameta digitālās drukas biznesu un pilnībā pievērsās fotogrāfijai. Viņš pārsvarā strādāja Āfrikā. “Lielākoties tēli sāka veidoties manā prātā jau pirms fotogrāfiju uzņemšanas, bet pārliecināt cilvēkus piedalīties bija pats sarežģītākais,” stāsta fotogrāfs. Ilgstoši un vairākkārtīgi uzturoties vienos un tajos pašos ciemos, de Šamfelere pamazām izpelnījās vietējo iedzīvotāju uzticību. “Man patīk uzņemt skaistus cilvēku portretus viņiem ikdienišķās situācijās. Jo vairāk es uzturos pie vieniem un tiem pašiem cilvēkiem, jo vairāk es viņus iepazīstu un jo vairāk es viņus saprotu. Ikvienam ir tās pašas problēmas un vēlmes. Tas ir tas, kas mani pasaulē fascinē visvairāk,” skaidro de Šamfelere.

De Šamfelere (1963) starptautiskās grupu un solo izstādēs piedalās kopš 2008. gada. Viņa fotogrāfijas bijušas izstādītas mākslas muzejos, galerijās un biennālēs Beļģijā, Dānijā, Brazīlijā, Austrālijā un Madagaskarā. Fotogrāfs apbalvots Bratislavas un Kauņas portfolio skatēs. Viena no visplašāk zināmajām darbu sērijām ir vairākus metrus garas fotogrāfijas – panorāmas ar Āfrikas ciemu iedzīvotājiem.

Izstādes atklāšana paredzēta 21. augustā plkst. 17.00, savukārt 22.augustā plkst. 17.30 būs iespēja tikties ar autoru.