/ Foto Kvartāls / Notikumi

Inta Ruka un Žeralds Asulēns Cēsu Izstāžu namā

Cēsu Izstāžu namā atklātas divas jaunas foto izstādes – latviešu mākslinieces Intas Rukas Dzīves ceļi un franču fotogrāfa Žeralda Asulēna (Gérald Assouline) Kustībā. Tās papildina viena otru, portretējot ikdienas norises laukos un pilsētā.

Asulēns daudz ceļojis pa Austrumeiropas valstīm un fiksējis savus iespaidus melnbaltās fotogrāfijās, kas uzņemtas ar analogo fotoaprātu, un vēlāk veidojis fotokadros balstītas muzikālas īsfilmas. Viena no filmām Tango Baltico tika iekļauta arī Latvijas filmu konkursa Lielais Kristaps skatē. Cēsu Izstāžu namā apskatāma viņa multimediālā instalācija ..in motion un Autrumeiropas iespaidu fotokadrējumi.

Rukas izstāde Dzīves ceļi parāda piecu ar lauksaimniecību saistītu zviedru ģimeņu dzīvi Norlandē. Māksliniece portretē cilvēkus, kuri apzināti izvēlējušies dzīvesveidu, kas Zviedrijā jau tiek uzskatīts par alternatīvu, jo lielākā iedzīvotāju daļa ir pilsētnieki. Izstādes varoņi dzīvo saskaņā ar sevi un apkārtējo pasauli. “Cilvēki, kurus es fotografēju, daudz strādā, bet tas viņus nenomāc, jo viņi mīl savu darbu un savu dzīvesveidu. Viņi ir brīvi un neatkarīgi, jo paši spēj sevi apgādāt ar gandrīz visu nepieciešamo,” saka Ruka. Šogad Inta Ruka saņēma Sunes Jonsona vārdā nosaukto zviedru dokumentālās fotogrāfijas balvu. Viņas darbi atrodas fotomuzejos Lozannā, Odensē, privātkolekcijās Francijā, Kanādā, Zviedrijā, Šveicē un citur.

Izstāde aplūkojama līdz 12. oktobrim Cēsu Izstāžu namā Pils laukumā 3.