/ Foto Kvartāls / Foto stāsts

ISSP 2014. FK izlase

Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skola (ISSP) Latvijā norisinājās jau devīto gadu, un tajā šogad piedalījās 71 fotogrāfs no 26 pasaules valstīm. Augustā pavadot nedēļu Pelču pilī pie Kuldīgas, studenti starptautisku meistaru vadībā strādāja pie jaunu projektu veidošanas vai pie ilgtermiņa darbu rediģēšanas. Meistardarbnīcas vadīja pasaulē pazīstami profesionāļi – britu dokumentālais fotogrāfs Saimons Norfolks, melnbalto portretu meistars no ASV Marks Stainmecs, Japānas fotogrāfe Jurī Nagasima, multimediju eksperts Adrians Kelterborns, čehu fotožurnālists, aģentūras VII līdzdibinātājs Antoņīns Kratohvils, kā arī poļu fotogrāfs, apvienības Sputnik Photos parstāvis Rafals Milahs, fotogrāmatu dizainere Anja Naļecka un fotogrāfs, pašizdošanas entuziasts Niko Baumgartens.

FK piedāvā savu studentu gala darbu izlasi – 10 autoru projektus, kas, mūsuprāt, ir vislabāk izdevušies. Katru gadu ārvalstu un latviešu fotogrāfi Pelčos pievēršas vieniem un tiem pašiem tematiem – vietējo iedzīvotāju un citu studentu portretēšanai, dabas priekiem pie Ventas rumbas, iemūžina Latvijas ainavas vai mazpilsētas ielas. Taču šie desmit autori patīkami izceļas uz citu fona ar padziļinātu attieksmi pret fotografēto tēmu vai subjektu, radošiem risinājumiem vai/un augstu estētisku kvalitāti. Visticamāk, nedēļas laikā nemaz nav iespējams izveidot vērā ņemamu sēriju, taču tā var kļūt par pamatu turpmākiem fotogrāfiskiem pētījumiem un meklējumiem. Katrā ziņā, daudzos darbos redzam šādu potenciālu.

Izlasē esam iekļāvuši tikai to studentu darbus, kas tika radīti uz vietas Pelčos, tātad, no izlases izpalika grāmatu un multimediju darbnīcas projekti, kurus var apskatīt šeit. Arī Martas Berenas fotosēriju publicējām jau pagājušā nedēļā.