/ Foto Kvartāls / Notikumi

Aijas Bley personālizstāde Mīlestības stāsti

18. decembrī plkst. 18.00 Rīgas Mākslas telpas Intro zālē, Kungu ielā 3, atklās Aijas Bley personālizstādi Mīlestības stāsti. Izstāde būs skatāma līdz 14. janvārim.

Aijas Bley Mīlestības stāstos ir fotogrāfijas, kas tapušas Japānā, un viens video. Izstāde atgādina par slavenu kinovēsturi: Godārs sapņoja, kā uzņemt home movie, kas izskatītos pēc mākslas filmas, un, kā veidot mākslas filmu, kas būtu līdzīga privātai hronikai. Godārs to īstenoja, nejauši ienākot kadrā, ierakstot aizkadrā savu balsi vai liekot aktieriem spēlēt kādu situāciju no viņa dzīves. Līdzīgi dara Aija Bley savā videodarbā Baseins 2 – parādās kadrā, pārpeldot baseinu, bet stāsts nav par viņu. Mīlestības stāstu fotogrāfijās ir gan precīzi inscenējumi, gan attēlu sabiezējumi, kur kāda epizode, mainot skatupunktus, iemūžināta neskaitāmas reizes kā kaislīgās ceļojuma piezīmēs. Kāda izskatās mīlestība? Izstāde maina ierastos šīs tēmas akcentus no antropoloģiskiem un psiholoģiskiem uz abstraktiem, atbildi meklējot autora spējā pamatot mīlestības klātbūtni katrā izvēlētajā kadrā. Mīlestība šajos stāstos kļūst redzama, ja saprotam, ka mākslinieks mīl mākslu. Pārfrāzējot Godāra Alfa 60, var jautāt – kas pārvērš parastu izlietni stāstā par mīlestību? Lemija Koušena atbilde der bez izmaiņām – dzeja.

Aija Bley ir filmu režisore un fotogrāfe, šogad Rīga 2014 programmas ietvaros jau īstenojusi fotoakciju Portretu darbnīca un brīvdabas ekspozīciju Zolitūdes pastaigas. Par personālizstādi Vēlāk Latvijas Fotogrāfijas muzejā nominēta Purvīša balvas pusfinālam (2013). Absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmiju svētku režijas specialitātē, Latvijas Kultūras akadēmiju kino režijas specialitātē, studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā mākslas zinātni, piedalījusies starptautiskās fotogrāfijas meistarklasēs un mācījusies ISSP Skolā.

Izstāde ir Rīga 2014 notikums. Izstādes kuratore – Inga Šteimane.