/ Anka Seļska / Foto stāsts

Salix Polaris

Grāmata Salix Polaris tapa pēc brauciena uz Polijas polāro staciju Hornsundi Špicbergenā kopā ar Polijas zinātniekiem (2012. gada augusts/septembris). Fotogrāfijās attēloto cilvēku dzīve ir cieši saistīta ar zinātni un dabu. Polārais vītols (Salix Polaris) ir neliels krūms, tikai dažus centimetrus augsts. Tā forma atgādina cilvēka nervu vai asinsrites sistēmu. Tas ir spēcīgs, izturīgs pret vēju un salu, un tā jaunie dzinumi attīstītās arī zem sniega. Dendrologi var noteikt vītola vecumu pēc koka gredzenu skaita un lasīt tā pagātni, mikroskopā pētot bojājumus gredzenu līnijās. Man polārais vītols ir kļuvis par simbolu pētnieku apņēmībai.

Šis nav tipisks ceļojuma fotogrāfiju albums. Tas ir hipnotisks stāsts par konfrontāciju ar dabu un citiem cilvēkiem. Un galvenais – tas ir stāsts par cilvēka cīņu ar sevi.

Anka Seļska (Anka Sielska, 1978) absolvējusi Mākslas akadēmiju Katovicē, Polijā, un Kreatīvās fotogrāfijas institūtu Opavā, Čehijā. 2009. gadā viņa ieguva doktora grādu kinomākslā Leona Šillera Valsts filmu, televīzijas un teātra augstskolā Lodzā, Polijā. Viņa rīkojusi vairākas personālizstādes un piedalījusies grupu izstādēs pasniedzēju Mākslas akadēmijā Katovicē.