/ Foto Kvartāls / Notikumi

Gētes institūtā rādīs filmu Kā izdot grāmatu ar Šteidlu

23. aprīlī pulksten 18.30 Gētes institūtā (Torņa 1, ieeja no Klostera ielas) tiks demonstrēta filma Kā izdot grāmatu ar Šteidlu. Filma tiks demonstrēta vācu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Ekskluzīvo fotomākslas grāmatu pasaules centrs atrodas Dīsteres ielā Getingenē. Te jau vairāk nekā 40 gadus Gerhards Šteidls vada savu izdevniecību Steidl. Viņa darbības modelis sevi ir izsmēlis – ar fotomākslu Vācijā var nopelnīt ļoti maz, tā nu viņš apkalpo starptautisko tirgu. Māksliniekus, kuru darbus izdot, viņš šobrīd izvēlas pats: Karls Lāgerfelds, Roberts Franks, Džoels Sternfelds, Edvards Ruša, Roberts Edamss, Džefs Vols. Pasaules lielie fotogrāfijas meistari pacietīgi gaida rindā pie viņa, līdz personīgi saņems izdevniecības interno brošūru Kā izdot grāmatu ar Šteidlu un varēs publicēt savu projektu apdrukātā papīra meistara režijā. Rosīgais un bieži pārbraucienos esošais izdevējs ar saviem klientiem strādā personīgi un norunātās darba tikšanās viena otrai seko teju tādā pašā tempā kā cauri viņa iespiedmašīnai joņojošās papīra loksnes.

Jērga Ādolfa un Gereona Vecela uzņemtā dokumentālā filma rāda darba tikšanās ar fotogrāfiem, sniedz ieskatu grāmatu veidošanas mākslā, un pavada projekta iDubai veidošanas procesu – no pirmajām skicēm līdz gatavai grāmatai. Filma seko Georgam Šteidlam viņa izstāžu, darbnīcu un mākslinieku apmeklējumos visā pasaulē. Tikšanās, neticamais izdoto grāmatu skaits un darbs izdevniecībā iespaidīgi atklāj Šteidla radošās darbības dimensiju un arī atspoguļo fotogrāfiju albuma nozīmi mākslā.

Filma Kā izdot grāmatu ar Šteidlu 2010. gadā saņēma Leipcigas kinofestivāla Zelta balodi kā labākā dokumentālā filma un Gētes institūta balvu Dīsburgas Kinonedēļā.

Režija: Gereons Vecels, Jērgs Ādolfs, krāsaina, 88 min., 2010