/ Magdalēna Borovica / Foto stāsts

Apači

Bezdarbs un nabadzība Kirgizstānā joprojām kalpo kā katalizators nelikumīgajam ogļrača arodam – šīs nodarbes rezultātā ir neskaitāmi upuri. Pēc tam, kad milzīgās padomju raktuves šajā reģionā tika slēgtas 90. gados, bez darba palikušie vīri uzsāka paši savas, maza apjoma darbības. Infrastrukūra šobrīd ir drupās un diemžēl piesārņo vidi. Iedzīvotāji ir daudz cietusi no politiska haosa pēdējo gadu gaitā un tiem pašiem jātiek gala ar šo situāciju.

Daudziem bijušo ogļraktuvju pilsētiņu un ciematu iedzīvotājiem Kirgizstānas dienvidos nav citas izvēles kā doties pamestajās raktuvēs un iegūt atlikušās ogles. Lai izdzīvotu, ogļrači būvē jaunu “zabojku” – nabadzīgu šahtu, ar ko nolaisties 20 līdz 60 metru dziļumā, vai arī renovē vecās šahtas, kuras atstājuši krievi. Primitīvos pazemes koridoros, kurus balsta resnas koka tapas, var vienlaicīgi atrasties četri līdz pieci ogļrači. Ik dienas viņi strādā apmēram 10 stundas, bruņojušies tikai ar cirtņiem, novalkātām ķiverēm un lukturiem. Atbilstošas ventilācijas trūkums ir biežākais saindēšanās iemesls ar metānu. Ja sabrūk tunelis, ir niecīgas izdzīvošanas iespējas. Bet ogļračiem nav liela izvēles brīvība, jo valda bezdarbs un citu darba iespēju nav. Vietējie viņus sauc par apačiem melno seju dēļ. Ogļu dīleru melnais tirgus ekspluatē nabadzīgos iedzīvotājus smagajā darbā apmaiņā pret bada algu. Katru maisu, kurā ir apmēram 70 kilogramu ogļu, pārdod par nieka 3 dolāriem. Ja apačiem izdodas iekrāt kādu naudu pēc gadiem ilgas strādāšanas zabojkās, viņi parasti nopērk populāru korejiešu mašīnu – Daewoo Matiz – un sāk strādāt par taksometru šoferiem. Tās ogļračiem ir mierīgas vecumdienas.

Šodien Kirgizstāna ir viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē, piedāvājot maz nodarbinātības iespēju tās iedzīvotājiem. Vietējie ļaudis aicina investēt ogļrūpniecībā, un valdība maz ko dara, lai palīdzētu vietējām kopienām.

Magdalēna Borovica (Magdalena Borowiec, 1981) ir Varšavā dzīvojoša poļu fotogrāfe un socioloģe. Viņas fotogrāfijas ik ceturksni tiek pulicētas tādos izdevumos kā DOC! Photo Magazine, Dodho Magazine, foto8.com, FeatureShoot, Le Journal de la Photograpie, L’Oeil de la Photographie un Polish Fotografia.