/ Gābors Kudāšs / Foto stāsts

Cilvēks

Šajā darbā es izvēlējos pats savu horizontu, lai pētītu, kas ir cilvēks. Jau projekta sākumā manā uzmanības lokā pavisam nejauši nonāca noslēpumains priekšmets. Tas bija pavisam parasts ķieģelis, kas vēlāk izrādījās perfekts cilvēka simbols.

Liecības par šo celtniecības materiālu tika atrastas mūsdienu kara plosītajā Sīrijas teritorijā – desmit tūkstoš gadu vecā pilsētā netālu no galvaspilsētas Damaskas. Īpaši zīmīgi šķiet, ka arī matemātikas saknes meklējamas šajā pašā laikā un reģionā. Te ir jābūt kaut kam vienojošam! Līdzīgi kā matemātikā, cilvēki veido ķieģeļus, sadalot viendabīgo taustāmo materiālu, lai izveidotu identiskas vienības, ko vēlāk izmantot iepriekš neredzētu kontrukciju būvniecībā. Ķieģeļi ir vienkāršots piemērs, kā visums var tikt sadalīts vienādās daļās. Ķieģeļa izmērs aizgūts no cilvēka proporciju mērvienībām: plaukstas lielums, pēdas garums, auguma garums, muskuļu spēks.

Projekta gaitā es sadarbojos ar strādniekiem ķieģeļu rūpnīcās. Kopīgiem spēkiem mēs centāmies noskaidrot, kāda ir viņu loma ražošanas procesā. Es konfrontēju viņus ar dažādiem uzdevumiem, lai diskutētu par radošuma nozīmi. Strādniekiem bija iespēja iztēloties sevi kā dzīva organisma sastāvdaļas.

Kā pirmo es sastapu Oto, kurš rūpnīcā strādāja sešas dienas nedēļā trīs maiņās. 8 stundu garajā maiņā viņš uzraudzīja 18 000 ķieģeļu ražošanas procesu – ar šo skaitu pietiktu 34 privātmāju celtniecībai. Ķieģeļi viņam jau sapņos rādījās, bet visu divdesmit darba gadu laikā, ko viņš pavadījis rūpnīcā, viņš nekad nebija domājis par to, ko viņš varētu uzcelt sev no dienas laikā iegūtajiem ķieģeļiem. Vai strādniekam ir svarīgi iztēloties, kā varētu izskatīties viņa sapņu māja? Vai mēs varam iedomāties, kā cilvēks jūtas, būdams maza daļiņa no liela veseluma?

Lai cik nepārliecinoši tas izklausītos, bet pilnībā automatizētās ķieģeļu rūpnīcas, kuru dēļ lielākā daļa strādnieku tika atlaisti no darba – ir alegorisks un precīzs piemērs pārejai no bioloģiska uz tehnoloģiski orientētu dzīvesveidu.

Gābors Kudāšs (Gábor Arion Kudász, 1978) ir ungāru fotogrāfs, kura projekti galvenokārt saistīti ar apkārtējo vidi. Viņš studējis Mākslas un dizaina universitātē Budapeštā, viņam bijušas vairāk kā 15 personālizstādes Ungārijā, Polijā, Čehijā un citviet.