/ Ursula Šprehera / Andi Kortelīni / Foto stāsts

Hobijdraugi

“Sērijā Hobijdraugi (HobbyBuddies) Ursula Šprehera un Andi Kortelīni ir inscenējuši sarežģītus grupas portretus, kuru subjekti regulāri pulcējas kopīgu interešu vārdā. Šie cilvēki atšķiras pēc vecuma grupas, etniskās piederības un reliģiskajiem uzskatiem. Neatkarīgi no tā, kā viņi sevi dēvē – par asociācijām, klubiem, kliķēm vai līgām –, vienojošais pavediens ir nodošanās kopīgām interesēm.
Veicot apjomīgu izpēti un plānošanu, šie portreti tika uzņemti īpašās vietās, izmantojot speciāli radītu fonu un butaforijas, lai labāk izceltu katras grupas dalībniekus. Cilvēku skaits, apģērbs, butaforijas, aksesuāri – nekas nav nejaušs. Radot šos neparastos, intriģējošos, mīklainos un smieklīgos attēlus, kas pēc formas un būtības atgādina tradicionālus 19. gadsimta grupas portretus, izšķiroša ir pedantiskā plānošana. Hobijdraugi turpina klasiskā grupas portreta tradīciju, tikai izmanto 21. gadsimta vizuālo valodu. Tā ir mūsdienīga cilvēku kolekcija, kas atspoguļo šo cilvēku kopīgās brīvā laika pavadīšanas aktivitātes.”
Maikls Mēls (Michael Mehl)

Ursula Šprehera (Ursula Sprecher, 1965) un Andi Kortelīni (Andi Cortellini, 1970) ir fotogrāfi no Šveices. 60 grupas portretu sērija tika publicēta izdevniecībā Kehrer Verlag 2013. gadā. 2016. gada maijā mākslinieku duets piedalīsies Rīgas Fotomēneša pilsētvides izstādē.