/ Foto Kvartāls / Notikumi

Tiks atklāta Aleksandras Navratilas personālizstāde

No š. g. 20. aprīļa līdz 20. maijam LLMC Ofisa galerijā būs skatāma mākslinieces Aleksandras Navratilas (Šveice/Nīderlande) personālizstāde Silbersee. Viņas darbs lēnām, bet neatlaidīgi atklāj stāstu par cilvēka ietekmi uz Zemi no ezera perspektīvas. Izstāde notiek Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016 ietvaros sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru.

Melnbaltās fotogrāfijas, kuras uz ekrāna aizvieto cita citu un savstarpēji pārklājas, ir uzņēmis zinātnieks no Agfa-Orwo Biterfeldā, bijušajā Vācijas Demokrātiskajā Republikā – Dr. Freds Valkovs 1998. un 1990. gadā, tieši pirms Vācijas atkalapvienošanās. Vadot pētniecisko procesu, lai atrastu sudraba sastāvdaļas aizstājēju fotofilmiņās, viņš kļuva aizvien apsēstāks ar Silbersee ezera fotografēšanu. Dr. Valkovs ezeru aprakstīja kā nomācošu klātbūtni tā apkārtnes iedzīvotāju dzīvē un uzskatīja to par vainīgu paša krīzē, kad pārcēlās dzīvot uz šo apkārtni. Teksti uz fotogrāfijām apcer ķīmiskās piesārņotības lēno vardarbību.

Aleksandra Navratila (Alexandra Navratil, 1978, Cīrihe, Šveice) dzīvo un strādā Amsterdamā. Māksliniece bieži vien savu izpēti sāk filmu un fotogrāfiju arhīvos, ejot no attēla formālajām kvalitātēm pie naratīvajiem, sociālajiem, politiskajiem un ekonomiskajiem apstākļiem, kas ir darbu pamatā.
Viņas darbi nesen ir izstādīti Frieze Ņujorkā, TENT Roterdamā, de Appel mākslas centrā Amsterdamā, Laikmetīgās Mākslas institūtā Filadelfijā, un MUSAC (Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y Leon) Spānijā, kā arī citur. A. Navratila ir saņēmusi vairākus apbalvojumus par saviem darbiem, tajā skaitā Cīrihes kantona Manor balvu (2013), Šveices Mākslas balvu (2009 un 2012), un Prix Mobilière Jaunās Mākslas balvu (2009). A. Navratila pasniedz Bāzeles Mākslas un Dizaina akadēmijā.