/ Foto Kvartāls / Notikumi

Fotomuzejā atklās divas jaunas izstādes

Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklās divas jaunas izstādes – Kristīnes Madjares Iekšzeme un Jāņa Katlapa Cerību iela. Atklāšana paredzēta 8. septembrī, plkst. 17:00, Mārstaļu ielā 8 (ieeja no Alksnāja ielas).

Fotosērija Iekšzeme ir dokumentāls stāsts par Skrundu, vietu, kura pēc Padomju Savienības sabrukuma ir mainījusi identitāti. Autore savās fotogrāfijās un zīmējumos pievēršas pilsētas nomales un lauku teritorijas un tās iedzīvotāju pētniecībai. “Iekšzeme ir intuitīvs mēģinājums atspoguļot Latvijas mazpilsētu Skrundu, manu ģimeni un dzimtās mājas, izmantojot gan fotogrāfijas, gan zīmējumus. Šīs vietas klusums mani piesaista un liek atgriezties atkal un atkal,” stāsta Kristīne Madjare.

Fotogrāfijas muzeja trešajā stāvā skatāma Jāņa Katlapa izstāde Cerību iela. Rīgas kartē ielu ar šādu nosaukumu nevar atrast. Tā ir neliela ieliņa netālu no Bolderājas, un šo nosaukumu piešķīris viens no tās iemītniekiem. Cerību iela ir neliels mazdārziņu rajons, kura vēsture aizsākusies 20. gadsimta 50. gados. Cerības šeit visiem ir vienas –, kādu dienu atgriežoties, neatrast savu saimniecību nodedzinātu vai buldozera nolīdzinātu. Izstādes autors Jānis Katlaps stāsta, ka agrāk zeme tikusi nomāta no Rīgas Domes, taču nu jau vairākus gadus līgumi vairs nav spēkā esoši un rēķini netiek saņemti. Ielas galā rosās buldozeri, kuri būvē dzelzceļa uzbērumu, dažas mājas likvidētas bez iepriekšēja brīdinājuma.

Abas izstādes būs apskatāmas līdz 9. oktobrim.