/ Foto Kvartāls / Notikumi

Ņujorkā atklās Ievas Epneres personālizstādi

kim? Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Art in General piedāvā Ievas Epneres personālizstādi Dzīvo atmiņu jūra, kas tiek atklāta 16. septembrī plkst. 18.00, 145 Plymouth Street, Ņujorkā. Māksliniece divus mēnešus atrodas rezidencē Starptautisko darbnīcu un kuratoru programmā (ISCP) kā kim? Rezidences balvas 2016 ieguvēja.

Ievas Epneres multidisciplinārajā mākslā – video, fotogrāfija un instalācija – personiskie un privātie stāsti piedāvā alternatīvus ceļus, lai nonāktu pie plašākām pārdomām par identitāti, tradīciju un rituālu. Savā jaunajā darbā Dzīvo atmiņu jūra Epnere pievēršas identitātes nepastāvīgajai dabai, reaģējot uz Latvijas postpadomju sabiedrības attīstības procesiem. Epneres rokās fikcija ir vērtīgs instruments, lai izpētītu cilvēka patības apziņu un atklātu identitāti kā izdomātu mītu un vēsturisku naratīvu hibrīdu. Baltijas piekrastes militārais mantojums ir īpašas intereses objekts – viņa pēta bijušo armijnieku un vietējo iedzīvotāju likteņus, kuri uzauguši padomju režīma apstākļos un šobrīd saskaras ar jaunu sociālo realitāti. Šie aspekti un tēmas darbā Dzīvo atmiņu jūra tiek aplūkotas un izspēlētas divos video darbos. Pirmajā, ar ievelkošu vides, laika un personas nosacītības palīdzību Epnere izgaismo trauslās robežas starp indivīda un kolektīvo atmiņu, starp nostalģiskām pagātnes atmiņām un nākotnes cerībām, savukārt otrā darba centrā ir Baltijas jūras krasta bijušo aizliegto zonu iedzīvotāju stāsti pirmajā personā.

Izstādes centrālais darbs – video ar nosaukumu Potom (Vēlāk – tulkojumā no krievu valodas) tapusi sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Jūras spēku flotili. Filmas galveno varoni atveido aktieris Ģirts Krūmiņš, epizodiski filmā parādās daļa no Jūras spēku flotiles komandas. Filmas skaņu celiņu veidojis komponists Edgars Rubenis, skaņas režija – Ernests Ansons.

Izstāde būs skatāma līdz 5. novembrim.