/ Marta Zgjerska / Foto stāsts

Post

2013. gadā es cietu un izdzīvoju nopietnā satiksmes negadījumā. Es biju tuvu nāvei, un realitāte – tā, kurai centos pielāgoties ar grūtībām – izslīdēja man caur pirkstiem. Šī nelaime atnesa vēl citas: operācijas, mēnešiem ilgus fiziskus ierobežojumus, šķiršanos un trauksmes izraisītas neirozes atgriešanos un pasliktināšanos.

Neilgi pirms negadījuma es biju atradusi reiz sniegto skolotāja atzinumu par mani, kad es biju septiņus gadus veca priekšzīmīga skolniece. Es tāda joprojām esmu. Tomēr, neskatoties uz pārējo viedokli, mani ierobežojumi, kauns un trauksme nav mani pametuši. Es sāku uzņemt pirmās fotogrāfijas, lai pārvērstu bailes estētiskā attēlā. Negadījums lika manai dzīvei apstāties. Prātā pārcilāju fragmentāras atmiņas un asas, saraustītas detaļas. Mans fizikums un sāpes kļuva par attēlu avotu, kas laika gaitā palika arvien vieliskāki un ķermeniskāki.

Post is projekts par traumu, kas sasalusi mirušā pelēcībā, klusumā un spriedzē. Ikviens te var atrast savas likstas – nepiepildītus sapņus, bailes, apsēstības. Kā mēģinājums atklāt līdzīgas traumatiskas atmiņas citā cilvēkā, Post cenšas nodibināt intīmu kontaktu, ieslēdzot pagātnes pieredzi tagadnē.



Marta Zgjerska (Marta Zgierska, 1987) ir vizuālā māksliniece, kas savē praksē apvieno mākslu un zinātni. Viņai ir maģistra grāds fotogrāfijā, kas iegūts Leona Šillera Nacionālajā kino, televīzijas un teātra skolā, maģistra grāds teātra studijās un maģistra grāds žurnālistikā. Viņai interesē traumas studijas, limināla pieredze un savrupība. 2016.gadā viņa ieguva prestižo balvu Prix HSBC pour la Photographie. Viņas projekts Post ir izdots grāmatā Actes Sud izdevniecībā 2016. gadā.