/ Foto Kvartāls / Notikumi

Eksperimentālā kino festivāla Process atklāšana

22. martā plkst. 21.00 Kaņepes Kultūras centrā ar Evas Saukānes (LV) un Aleksandra Frolova (Alexander Frolov, GR/RU) analogās fotogrāfijas izstādi un Waterflower koncertu tiks atklāts eksperimentālā kino festivāls Process.

Eva Saukāne ir māksliniece, kas jau vairākus gadus strādā ar analogo fotogrāfiju, absolvējusi ISSP fotogrāfijas skolu un ieguvusi maģistra grādu fotogrāfijā Mid Sweden Universitātē Zviedrijā. Šobrīd strādā pie autorprojektiem, kuros pēta vēsturiskus foto un video arhīvus. Viņas darbi tikuši izstādīti Argentīnā, Portugālē, Zviedrijā u.c.

Izstādē apskatāmais projekts Saknes (Roots) ir veidots no ģimenes arhīvā atrastas filmiņas, kas 20 gadus neattīstīta bija atstāta fotokamerā. Šī procesa laikā izveidojusies pelējuma kārta, kas atstājusi neparastus nospiedumus uz filmas virsmas, gluži kā cilvēka atmiņas, kas laika laikā transformējas vai izgaist pavisam. Sērija grāmatas formātā bija skatāma SELF PUBLISH RIGA izstādē, Rīgas Fotomēneša 2016 ietvaros, kur ieguva skatītāju simpātijas balvu. Evas darbs tiks papildināts ar kodoskopa projekcijām un ar Mārtiņa Eņģeļa lasītu dzeju, kas tika sarakstīta speciāli šim projektam.

Aleksandrs Frolovs ir eksperimentālās fotogrāfijas mākslinieks, kas savos darbos strādā ar dažādiem materiāliem, kombinējot paša uzņemtās analogās fotogrāfijas ar pretrunīgiem izgriezumiem no žurnāliem, pievienojot klāt stiklu, ūdeni, ziedus un dažādus pārtikas elementus (ievārījumu, griķus, rīsus u.c.). Ar saviem darbiem piedalās izstādēs un festivālos kopš 2007. gada.

Aleksandra Frolova projekts Citu dzīve (The Life of the Others) sastāv no eksperimentālām, analogā tehnikā veidotām kolāžām, kurās mākslinieks ironizē par cilvēku dabas pretrunīgumu. Šajā sērijā Frolovs ir sintezējis analogās fotogrāfijas ar pludmalē guļošu cilvēku attēliem, žurnālu fragmentus ar pilsētas un katastrofu ainām, želeju, pulveri un citiem elementiem, kas savienojumā piešķir attēlam pavisam jaunu un neierastu veidolu.

Izstādes kuratore – Laima Vainiņa. Ekspozīcija būs apskatāma līdz 28. martam. Ieeja bez maksas.