/ Jakubs Staņeks / Foto stāsts

Cilvēks bez pagātnes

Savā dzīvē neesmu pieredzējis nekādus traumatiskus notikumus. Izņemot dažus neatbildētas mīlas stāstus, nekas nav mani sāpinājis. Tomēr tik un tā jūtos skumjš, it kā manī iekšā būtu tukšums.

Kad satiku Franeku, sapratu, ka mana dzīve bijusi diezgan viegla. Viņa stāsts dziļi aizkustināja. Kaut arī tas krasi nemainīja manu dzīvi, tomēr lika saprast bērnības ietekmi uz visu atlikušo dzīvi.
Jau kopš mūsu draudzības sākuma zināju, ka Franeks ir gejs. Vienmēr esmu domājis, kā jūtas cilvēks, kurš mīl sava dzimuma personu, kā tas ietekmē viņa pašvērtējumu, apzinoties, ka viņš atšķiras no sabiedrības, kurā dzīvo. Kādu dienu pēc dažu mēnešu draudzības, kad plānojām kopīgu ceļojumu, Franeks man pateica, ka dzer īpašus vitamīnus, kas viņam palīdz izdzīvot. Tie stiprina viņa imunitāti, ko novājinājis AIDS. Tas bija lūzuma punkts – sapratu, cik daudz domu un emociju ir manā galvā, un tās nav iespējams izteikt vārdos.

Tas bija sākums manam stāstam par jaunu vīrieti, kura dzīvi apzīmogojusi slimība. Mūsu attiecībām nostiprinoties, Franeks sāka stāstīt par savu pagātni, uzaugot mazpilsētā. Valdonīga māte, kas cenšas kontrolēt viņa dzīvi. Māsas, kuras tik ļoti kaunējās par viņa seksualitāti, ka nevēlējās, lai viņš apmeklētu to pašu vidusskolu – vienīgo pilsētiņā. Taču man Franeks šķita laimīgs cilvēks, kas apzinās savu pagātni un tās ietekmi uz tagadni. Tad viņš man pastāstīja, ka māte nolēma viņu “ziedot” dievam. Tas bija mēģinājums pasargāt dēlu no vienaudžu ietekmes, kuri sāka lietot alkoholu un slepeni smēķēt. Mēģinājums aizsargāt savu bērnu atspēlējās negaidītā veidā. 11 gadu vecumā Franeku sāka seksuāli izmantot priesteris draudzē, kurā viņš kalpoja.

Kad uzlūkoju Franeka ķermeni, mani pārsteidz tā trauslums. Joprojām sev vaicāju, vai viņš pieredz savu ķermeni kā bioloģisku, pašiznīcinošu bumbu. Veidojot fotogrāfisku eseju par Franeku, domāju par slimību, seksualitāti, reliģiju, jaunību un sapņiem. Vai ar zīmogu, kas viņam uzspiests, var izdzēst pagātni? Vai var mainīt savu identitāti, atbrīvoties no zaudējuma un neiederības sajūtas? Es nemeklēju konkrētas atbildes vai definīciju pagātnes ietekmei, bet gan faktorus, kas veidojuši Franeka identitāti. Nolēmu izstāstīt viņa stāstu ar attēlu palīdzību, lai saprastu, kas ar viņu ir noticis,
Rezultāts ir attēlu kolekcija, kas stāsta par seksualitāti, reliģiju, pagātni, mātes mīlestību un mēģinājumiem saprast otru cilvēku.

Jakubs Staņeks (Jakub Stanek, 1988) dzīvo un strādā Varšavā. Viņš ir studējis fotogrāfiju Varšavas Fotomākslas akadēmijā un filozofiju Varšavas Universitātē. Staņeks galvenokārt veido dokumentālus un socioloģiskus projektus, bet nodarbojas arī ar modes un komercfotogrāfiju.