/ Terje Abusdāls / Foto stāsts

Cērt un dedzini

Finnskogen – tiešā tulkojumā “somu mežs” – ir plaša, nepārtraukta meža josla gar Norvēģijas–Zviedrijas robežu Demarkas un Varmlandes apriņķī, kur 16. gadsimta sākumā apmetās zemnieku ģimenes no Somijas. Iebraucēji, saukti par Forest Finns jeb meža somiem, lielākoties nāca no Savolaksas apgabala, kas tolaik atradās tuvu robežai ar Krieviju.

Meža somi līda līdumus. Šī senā lauksaimniecības metode deva bagātīgu ražu, bet tai bija vajadzīgi lieli meža apgabali, jo augsne ātri noplicinājās. Patiesībā tieši dabas resursu trūkums dzimtajā Somijā piespieda viņus migrēt pāri robežai. Sliktas ražas un kara dēļ meža somi apstrādāšanai meklēja jaunas zemes.

Daudzi no migrantiem devās uz dienvidrietumiem un izmēģināja laimi neskartajā zemē. Turpmākajās desmitgadēs viņi izpletās pa Skandināvijas mežu teritorijām, meklējot vietas ar vislabāko un blīvāko eglāju. Pārceļošana no vienas vietas uz otru bija būtiska viņu dzīves sastāvdaļa, lai turpinātu līdumu līšanu.

Vairs nav tādas meža somu kultūras, kāda tā bija pirms četriem gadsimtiem. Taču arvien vairāk cilvēku par to interesējas. Mūsdienās Norvēģijā meža somi ir atzīti par vienu no nacionālajām minoritātēm. Nav statistikas par viņu skaitu. Patiesībā vienīgais oficiālais piederības kritērijs ir tas, ka neatkarīgi no etniskās izcelsmes tu vienkārši jūties kā meža soms.

Meža somu izpratne par dabu sakņojas austrumu šamanisma tradīcijās, un viņi bieži tiek saistīti ar maģiju un noslēpumiem. Rituāli, buramvārdi un zīmes tika izmantoti kā praktiski ikdienas dzīves rīki, kas var dziedēt un pasargāt vai aizsargāt pret ļaunu.

Šis fotoprojekts balstās uz šiem uzskatiem, vienlaikus pētot, ko nozīmē būt meža somam tagad, aptuveni 400 gadus un 12 paaudzes vēlāk, kad 17. gadsimta dzīvesveids sen vairs nepastāv un viņu valodā neviens vairs nerunā.

Terje Abusdāls (Terje Abusdal, 1978) ir norvēģu fotogrāfs, kurš studējis tūrisma un dabas zinības Spānijā, kā arī pilnveidojis zināšanas ISSP meistarklasēs. 2015. gadā izdevis savu fotogrāmatu Radius 500 Metres.