/ Tads Kazakēvičs / Foto stāsts

Drīz izzūdošie

Jau 20. gadsimta 30. gados, Lielās depresijas laikā Amerikā fotogrāfi Volkers Evanss, Doroteja Lange un Džeks Delano Lauksaimniecības pārvaldes (Farm Security Administration) Fotogrāfijas nodaļas vadītāja Roja Straikera vadībā nepaguruši iemūžināja ainas, kuru liktenis citādi bija nogrimt aizmirstībā. Cilvēku nepārtrauktā pārvietošanās, meklējot vieglākus dzīves apstākļus, nemitīgi mainīja Savienoto Valstu demogrāfisko karti: lauku mājas, ciemati un mazpilsētas izzuda acu priekšā. Tas viss tika fotografēts un noglabāts arhīvos, un pierādījās, ka šo fotogrāfu pūles nebija veltas.

Kaut kādā mērā līdzīgs process norisinās arī mūsdienu Lietuvā. Tikai pēdējās desmitgades laikā nepārtraukta migrācija samazinājusi Lietuvas iedzīvotāju skaitu par gandrīz vienu sestdaļu. Pilsētas ir piesavinājušās visu ekonomiku un aizvilina jauniešus prom no laukiem. Tie, kuri vēl palikuši, nepiekopj tradicionālu lauku dzīvesveidu. Tas viss neizbēgami maina mūsu valsti. Nenovēršami rodas jautājums: cik ilgi mūsu mežus un ielejas rotās lauku mājas un ciemati, kur joprojām pastāv pilnīgi atšķirīga izpratne par laiku un attālumu? Cik ilgi vēl atradīsies vietas, kur negaidīts ciemiņš tiks sagaidīts kā tuvs radinieks un katru garāmgājēju sirsnīgi pasveicinās?

Katru reizi, kad man prātā ienāk šī doma, mans fotogrāfa instinkts liek pasteigties un pārvērst šos simbolus un vietas par kaut ko vairāk nekā tikai par nākotnes vecvecāku atmiņām. Lai arī nofiksēts attēls nespēj atdzīvināt to, kas pazudis, tas joprojām ļauj mums atcerēties kaut ko, kas, iespējams, kādreiz uz mirkli aizķēra mūsu skatienu ceļa malā. Varbūt šis piemineklis Lietuvas laukiem radīs skatītājos nedaudz sentimentalitātes un aizskars tos dziļi slēptos atmiņas nostūrus, ko mēs šķietami nejauši esam noslēguši, aiz pieraduma samierinoties ar to, kas var ļoti ātri pazust.

Tads Kazakēvičs (Tadas Kazakevičius, 1984) ir lietuviešu fotogrāfs, kurš šobrīd dzīvo un strādā Viļņā. Šobrīd viņš strādā pie savas pirmās fotogrāmatas. Viņš veido arī dokumentālās fotogrāfijas platformu Latitude55.