/ Foto Kvartāls / Notikumi

Fotogrāfija, video un instalācija jaunajā izstāžu ciklā KIM?

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs ar prieku ielūdz uz šī gada pirmā izstāžu cikla atklāšanu ceturtdien, 15. februārī 19.00, kurā tiks atklātas trīs izstādes. Galerijās būs skatāma Open Kim? Call 2018 ieguvēja, latviešu mākslinieka Toma Harjo personālizstāde Patiesībā, Krievijā dzimušā un Torontā dzīvojošā mākslinieka Fēliksa Kalmensona personālizstāde No ķermeņa, ko iztērēju, kas apkopos vairāku video darbu un skulptūru sēriju, kuras kuratore ir Maja Tunta no Grieķijas. Tikmēr Kim? tālākajās telpās būs skatāma lietuviešu mākslinieču Linas Lapelītes un Indres Šerpetītes duo-izstāde Zemdziesma, kas tapusi institūcija rezidencē programmas ietvaros sadarbībā ar rezidenču centru Rupert Viļņā.

Toms Harjo Patiesībā. Open Kim? Call 2018 ieguvējs.

Personālizstādes Patiesībā pamatā ir mākslinieka ilgā pieredze kā Jehovas lieciniekam, kas savukārt sniedz iespēju runāt par mākslas robežām un mūsu toleranci pret citādo. Open Kim? Call žūrija, izvēloties mākslinieku iespējai organizēt izstādi Kim?, atzīmēja māksliniekam piemītošo veiksmīgo balansu starp portreta, modes un arhitektūras sfērām. Harjo darbi pārkāpj klasiskos tēmas un formas salikumus. Toms Harjo par savu projektu: “Izstāde pievēršas stāstam par cilvēka attiecībām ar reliģiju pasaulē, kas lielā mērā ir sekulāra.” Lokatīvā izmantotais lietvārds patiesība Jehovas liecinieku sarunvalodā apzīmē nemateriālu telpu, kurai pieder ticības biedri. Piemēram, ar jautājumu “vai viņa ir patiesībā?” tiek domāts – “ vai viņa ir Jehovas lieciniece?”

Lina Lapelīte un Indre Šerpitīte Zemdziesma. Kuratore – Juste Jonutīte.

Lai arī Lapelītes un Šerpitītes līdzšinējā darbība ir atšķirīga un savstarpēji neatkarīga, abas no jauna izvērtē pieņēmumus par kulturālo un personīgo identitāti un kolektīvo un individuālo atmiņu. Zemdziesma parāda, kā mākslinieces šīs idejas pārvērš mākslas darbos, kuros svarīgs ir rituāls, ritms un atkārtošanās. Lapelīte savā performancē pievēršas disciplīnai – vienlaikus spēcinošai un nogurdinošai -, kas nepieciešama, lai atkārtoti izpildītu kustības, un radošajām iespējām un grūtībām, kas parādās, izaicinot rituālus un stereotipus. Šerpitīte pēta to, kā austu jostu, kas atrodamas viscaur Baltijas valstīs, radīšana, apmaiņa un rituālais pielietojums vienlaikus ietekmē un tiek ietekmēts no mainīgajām kulturālajām un politiskajām dinamikām. Šī ir abu mākslinieču pirmā lielā izstāde Latvijā.

Fēlikss Kalmensons No ķermeņa, ko iztērēju. Kuratore – Maja Tunta

Krievijā dzimušā un Toronto dzīvojošā mākslinieka Fēliksa Kalmensona pirmo izstādi Baltijas valstīs veido video darbi, kas radīti kopš 2012. gada līdz šodienai, un skulptūras, kas radītas no uz vietas savāktiem materiāliem, māksliniekam atrodoties Rīgā. Fēlikss Kalmensons ir bezsakņu kosmopolīts, kura mākslinieciskā prakse ceļo starp tādiem medijiem kā instalācija, video un performance. Kalmensona darbi nepastāvīgi stāsta par robežtelpu, kurā pētnieks un mākslinieks sastopas ar ainavu un arhīviem. Atklājot ikdienas dzīvi un caur darbiem notverot privāto un kolektīvo pagātņu trauslākās pēdas, Kalmensons atdod tos dzejas pulsam, kas allaž mainās.

Linas Lapelītes performance Piruete norisināsies atklāšanas vakarā 20.00 un vēlāk būs skatāma izstāžu norises laikā un noslēgumā. Fēliksa Kalmensona performance Vienmēr sāksies šovakar sāksies 20.30. Izstādes būs apskatāmas līdz š.g. 1. aprīlim. Vairāk informācijas par performanču norisi un citiem Kim? organizētiem pasākumiem – Facebook lapā.