/ Jakobs Šnecs / Foto stāsts

Ziemeļbriedis & degvielas kanna

Šī fotosērija ir tapusi Jakutskā, Krievijas Tālajos Austrumos, – aukstākajā pilsētā pasaulē. Dzirdot kaut vai tikai šo apgalvojumu, acu priekšā parādās drūmi, eksotiski, varbūt pat arhaiski attēli. Attēli, kas pēdējo desmitgadu laikā nostabilizējušies Rietumeiropas sabiedrības prātos. Katrs attēls rada jaunu klišeju vai nostiprina iepriekšējo. It īpaši, esot ārzemju fotogrāfam, šķiet gandrīz neiespējami neturpināt pavairot klišejas – visu laiku lavierējot starp savu un “svešā” standartu.

Šī sērija tapa starp filmēšanas laukumiem, teātriem un citām vietām, kurās tiek konstruēta mākslīga realitāte, un tā dēvēto Jakutskas ikdienišķās dzīves realitāti, apvienojot fiktīvus scenārijus ar “dokumentālos” apstākļos radītiem. Fotogrāfijās mēģināts notvert klišejas, taču, vai tās kam derīgas, paliek neskaidrs.

Fikcijas un tā dēvētās realitātes pēdu meklējumi uz autentiskuma un dokumentālās fotogrāfijas robežas.

Jakobs Šnecs (Jakob Schnetz, 1991) ir vācu fotogrāfs no Hanoveres, kura darbi būs skatāmi Rīgas Fotomēneša projekcijā Jaunais šiks, kas norisināsies 9. maijā plkst. 22:00 Kaņepes Kultūras centrā.