Nr. 3 (23) Jūnijs/ 2010


Ieskats saturā:
Nodaļā “Jaunums” ar saviem darbiem un radošo biogrāfiju iepazīstina Irīna Špičaka un Ieva Zemīte.
2009. gada nogalē UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā tika iekļauta fotonegatīvu kolekcija, kas ataino Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaitu no 1936. līdz 1940. gadam. Rakstu sērijā  “20. gadsimts” fotovērsturnieks Pēteris Korsaks vēsta par šī unikālā mantojuma autoru – fotogrāfu, kinooperatoru un vienu no Latvijas skaņu kinohronikas celmlaužiem Eduardu Kraucu. Žurnāla galvenā redaktore Alise Tīfentāle skaidro Latvijas ainavas fotogrāfijas tradīcijas veidošanos, un stāsta par vienu no nacionālās ainavas fotogrāfijas skolas pamatlicējiem Bruno Alsiņu. Viņa 1960. gadu melnbaltajos uzņēmumos ir saglabātas vienreizējas liecības par Staburagu, Liepavotu, Pērsi un Daugavu pirms Pļaviņu HES uzbūvēšanas. Pievēršoties pasaules fotogrāfijas mantojumam, fotogrāfs un fotogrāfijas pētnieks Arnis Balčus raksta par skandalozo un vienmēr cenzēto amerikāņu fotogrāfu Robertu Mepltorpu.
Nodaļā “21. gadsimts” lasiet Zanes Onckules interviju ar fotogrāfi, filmu režisori un scenāristi Ievu Salmani. Autore stāsta par savu izstādi “I am going in” un mēģinājumu “ar fotogrāfijas palīdzību pētīt, formulēt un, iespējams, pat radīt sievieti”. Mākslas kritiķe Jana Kukaine sarunājas ar nomaļu teritoriju pētnieci Līgu Laurenoviču. Galerijas Russiantearoom vadītāja un īpašniece Liza Fetisova atklāj interesantas nianses par krievu mūsdienu fotogrāfijas popularizēšanu Parīzes mākslas tirgū. “Foto Kvartāls” iepazīstina ar trim galerijas pārstāvētiem fotogrāfiem: Jevgēņiju Mohorevu, Oļegu Dou un Igoru Savčenko. Fotogrāfe Elīna Ruka intervē divkārtēju Gugenheima balvas ieguvēju, Ņujorkas fotoportreta veidotāju Džoelu Maierovicu. Vācu mākslinieks Eiko Grimbergs dalās pārdomās par dokumentālo un konceptuālo fotogrāfiju.
Jūnija “Foto Kvartāla” numurā uzziniet par aktuālajiem notikumiem mūsdienu fotogrāfijas izstāžu telpā kim? / “FK galerija”. Jūlijā – Raimo Lielbriedis “Melnbaltā pietura”.
Sekojiet informācijai arī www.twitter.com/FotoKvartals un www.kim.lv.
Ielūkojamies vācu mākslinieces Liānas Langas personālizstādē, kas jūnijā ir skatāma galerijā “Supernova” Rīgā. Savukārt Latvijas Fotogrāfijas muzejs vēsta par preses fotogrāfa Jurija Žitluhina personālizstādi, kas tiks atklāta jūlijā.
Sākot ar jūnija numuru neatkarīgie eksperti – mākslas zinātnieki, pedagogi, kuratori un Latvijas Fotogrāfijas muzeja speciālisti – recenzē fotoizstādes kim? / ”FK galerijā”. Šoreiz Anda Boluža, Maira Dudareva, Andrejs Grants, Raimo Liebriedis, Daiga Rudzāte, Laima Slava un Jānis Taurens atskatās uz Alņa Stakles personālizstādi L.S.D. Living Space Daugavpils(“Dzīves telpa Daugavpils”) un Ārona Šūmana (ASV) darbu izstādi “Reiz Rietumos”.