Nr. 5 (25) Oktobris/ 2010

Ieskats saturā:
Nodaļā “Jaunums” ar sevi iepazīstina jaunie fotogrāfi Inga Fedulova un Staņislavs Oļehno.
Fotovēsturnieks Pēteris Korsaks rakstu sērijā “20. gadsimta mantojums” stāsta par gleznotāju Aleksandru Nukšu un iepazīstina ar vēsturiskām fotogrāfijām, kas tapušas, māksliniekam ar ģimeni dodoties trimdā uz ASV. Atzīmējot leģendārā franču fotogrāfa Vilī Ronisa simto jubileju, atskatāmies uz nepārspējamā autora daiļradi un personību. Ievērojamais fotomākslinieks Vilhelms Mihailovskis rakstā par Latvijas fotogrāfiju 1970.-1990. gados atklāj savu personisko skatījumu uz “zelta laikmetu” Latvijas fotomākslā. Mākslas zinātniece Alise Tīfentāle pievēršas fotogrāfa Pētera Vanaga 1960. un 1970. gados tapušajiem darbiem un to vēsturiskajam kontekstam - subjektīvā un objektīvā virziena tradīcijai fotogrāfijā pasaulē un Latvijā.
Nodaļā “21. gadsimts” – ekskluzīva Ievas Puķes intervija ar skandalozo fotogrāfu Rodžeru Ballenu, kurš atgādina: “Atcerieties vēlreiz – fotogrāfijai nav nekāda sakara ar objektivitāti. Tā ir personīga izteiksme.”
Ieskatāmies Mārtiņa Grauda melnbalto fotogrāfiju sērijā “Seržants Lapiņš blakus”, kas tapusi režisora Gata Šmita veidotās spēlfilmas “Seržanta Lapiņa atgriešanās” uzņemšanas laikā. Helmuta Ņūtona fonda Berlīnē kurators Matiass Hārders iepazīstina ar amerikāņu mākslinieku Džeimsu Hendriksonu. Nīderlandiešu fotogrāfs Berts Teunisens sarunā ar fotogrāfi Elīnu Ruku stāsta par savu vērienīgo foto sēriju, vizuālu Eiropas lauku dzīves arhīvu.
Aktualitāšu apskatā – ieskats  Reiņa Hofmaņa fotogrāfiju izstādē “Sale (Pārdod)”, kas būs skatāma no 8. līdz 31. oktobrim “kim? / FK galerijā”. Iepazīstinām ar divām šoruden gaidāmām izstādēm Latvijas Fotogrāfijas muzejā: fotogrāfa Aivara Liepiņa izstādi “Krape. 2008.05.23.” un Alņa Stakles un Jekaterinas Marinskas izstādi “Arhīva anatomija”.
Izvērtējot rudens notikumus, atskatāmies uz Starptautisko fotomākslas festivālu Kaunas Photo 2010, fotogrāfu salidojumu Ventspilī ArtCamp 2010. Eksperti un fotogrāfi vērtē radošās grupas “Orbīta” izstādi “Komentāri”, Ievas Epneres personālizstādi “Zaļā zeme” un fotoekspozīcijas “Baltās nakts” un laikmetīgās mākslas festivāla Survival Kit 2izstādēs.