/ Margarita Ogoļceva / Tehnika

Dokumentu foto Rīgā: patērētāja pieredze

Noformējot jaunu pasi, autovadītāja apliecību vai e-talonu, apmeklētājs tiek nofotografēts turpat uz vietas, ietaupot gan laiku, gan naudu. Tomēr reizi pa reizei gadās arī vajadzība pēc dokumentu fotogrāfijām, piemērām, vīzām, un tad visbiežāk ceļš ved uz fotosalonu. Izvēlējos apmeklēt trīs pavisam atšķirīgas vietas – mazu ieskrietuvi t/c Origo pirmā stāva gaitenī, vienu no vecākajiem foto saloniem Foto Kolors Marijas ielā 5 un foto veikalu ar izteikti tehnisku ievirzi – Salons Minolta K.Barona ielā 32.

Foto 1 (Fujifilm)
Foto 1 (Fujifilm)

Tirdzniecības centrā Origo pirmajā stāvā ir paslēpies mazs foto veikals-kiosks ar izkārtni Fujifilm. Neskatoties uz to, ka pret kioska sienu ir atspiedies kāds bezpajumtnieks, pašā salonā klientu netrūkst – cilvēki saņem un pasūta foto izdrukas, izgatavo bildes dokumentiem un izmanto citus salona piedāvātos pakalpojumus. Dokumentu foto šeit piedāvā izgatavot 10 minūšu laikā par cenu 2,50 Ls, bet stundas laikā par 2 Ls. Veikaliņa stūrī ir nolikts beņķis, bet maza zibspuldze ir paslēpusies kaut kur uz foto rāmīšu un albumu skapja. Aiz aizkara ir iespējams pakārt jaku, turpat arī neliels spogulis. Pārdevēja nesteidzina, varu mierīgi sagatavoties un sadūšoties. Sēžot uz krēsla, paveras skats uz visu Origo gaiteni, kur garāmgājējiem ir iespēja ielūkoties fotosesijā. Pārdevēja pārtop par fotogrāfi un izvelk no letes mazu fotoaparātu – “ziepjutrauku”. Viņa pastāsta, kā smukāk apsēsties un kā turēt zodu, iesaka arī pasmaidīt. Bildes gatavas precīzi pēc 10 minūtēm. Tajās var novērot patīkami košas krāsas, taču arī spīdīgu pieri un vaigus – atspīd zibspuldze. Ja ieskatās rūpīgāk, bilde nav pietiekami asa, bet tas nav tik uzkrītoši. Pētot jauniegūtās fotogrāfijas ilgāk, rodas sajūta, ka piere ir nedaudz izstiepta – tas laikam tāpēc, ka fotogrāfe “zoom” vietā izmantoja vienkāršu kameras pietuvināšanu sejai, kas nav īsti pareizi fotografējot portretu. (Foto 1)

Netālu no dzelzceļa stacijas, Marijas ielā 5, atrodas liels salons – Foto Kolors. Lai arī izkārtnē izliktas manāmi izbalējušas kādas sievietes dokumentu foto, pašā salonā valda ļoti patīkama gaisotne. Tas ir liels un ar atsevišķu foto studiju, kurā tiek taisītas arī dokumentu bildes uz liela balta fona ar studijas zibspuldzēm. Lai arī šim pakalpojumam ir fotogrāfs (kas nav pārdevējs), viņš bildēšanai izvēlas nelielu digitālu kameru nevis profesionālu spoguļkameru. Fotogrāfs iesaka, kā labāk pagriezt plecus un pavērst seju. Viņš uztaisa vairākas bildes un man ir iespēja izvēlēties labāko. Neizejot no studijas, bildes ir gatavas jau pēc 2 minūtēm. Pirmais, kas krīt acīs – krāsas nav tik košas kā iepriekšējā salonā. Bildēm piemīt nedaudz zaļgans tonis, toties tas noņem sarkanīgo sejas toni. Nekas nav pārgaismots, seja nav izstiepta, bildēm ir lielisks asums. Ātrais dokumentu foto maksā 2,40 Ls, stundas laikā – 1,90 Ls. Ja pie kases atjēdzies, ka foto nepatīk, fotografēties atkārtoti ir lētāk – visi dokumentu foto (izņemot ātro) maksā 1 Ls. Salonā piedāvā dokumentu bildes dažādos izmēros – parastās (3×4), amerikāņu vīzai (5×5), melnbaltas, kā arī nestandarta izmērus, par kuriem var vienoties. (Foto 2)

Foto 3 (Salons Minolta)
Foto 3 (Salons Minolta)

Trešā vieta – Salons Minolta K.Barona ielā 32 – izrādījās visvājākā. Pirmkārt, pašai nācās meklēt spoguli, otrkārt, neviens nelikās par mani zinis, kad biju gatava bildēties. Par fonu kalpoja aiz letes novilkts projektora fons baltā krāsā, bet fotografēta tiku ar mazu digitālu kameru, kas šķita kāds no sudrabotajiem Canon Powershoot modeļiem (šoreiz kamera pat netika turēta vertikāli, bet gan horizontāli), bet par gaismas avotu tika izmantota kameras iebūvētā zibspuldze (dīvaini, ka tehnikas veikalā nebija ārējās zibspuldzes). Pēc minūtēm piecām septiņām tiku pie bildēm. Tās bija diezgan izplūdušas, ar blāvām krāsām un spīdīgu seju. Cenas ziņā šī vieta bija visdārgākā – 3 Ls. (Foto 3)

Ja man jāizvēlas, kuras dokumetu fotogrāfijas man patīk vislabāk, tad pirmajā vietā es lieku foto no Foto Kolors, otrajā vietā – Fujifilm, bet trešajā – Salons Minolta. Vēl jāatzīmē, ka visām bildēm ir atšķirīgi izmēri: Fujifilm – 3,5 x 4,5 cm, Foto Kolors – 3×4 cm, Salons Minolta – 3,2 x 4,2 cm. Tāpēc, pirms fotografēties, pārliecinieties, ka bildes izmēri atbilst jums nepieciešamajam, savādāk var nākties šķērēt sev krūtis vai galvu.

Senākos laikos dokumentu foto bija viens no lielākajiem fotosalonu peļņas avotiem, bet pati fotografēšanās bija kā vesels notikums. Mūsdienās šis pakalpojuma veids ir izmirstošs. Labs piemērs tam ir Vecrīga – visi man iepriekš zināmie foto saloni ir pārvērtušies par valūtas maiņas punktiem vai citiem veikaliņiem. Lielais Kodak Audēju ielā 1 ir ciet jau kādu gadu. Sakarā ar pakalpojumu digitalizēšanos dažādās iestādēs un to, ka cilvēki portretu bildītes ir iemācījušies izgatavot paši, nepieciešamība pēc salonā izgatavotiem dokumentu foto vairs nerodas bieži. Un, kā rāda mana pieredze, arī pašos fotosalonos šai lietai pieiet ar mazāku rūpību nekā senāk.

Foto Kolors / Fujifilm / Salons Minolta
Foto Kolors / Fujifilm / Salons Minolta