/ Margarita Ogoļceva / Tehnika

Dzīvespriecīgo bilžu bizness – mikrostoki

Fotogrāfi, kas pēdējā laikā ir meklējuši darbu internetā, noteikti ir sastapušies ar sludinājumiem, kas sākas ar tekstu: “Māki taisīt dzīvespriecīgas bildes un vēlies nopelnīt?…” Šie fotostoku jeb fotobanku ievietotie sludinājumi ziņkārīgākajiem būs potenciāla iespēja kļūt par bilžu autoriem, bet pacietīgākajiem – iespēja nopelnīt.

Izšķir divus fotostoku veidus – klasiskie un mikrostoki. Galvenā atšķirība ir tāda, ka klasiskajā fotobankā katram attēlam ir unikāla vērtība un to drīkst pārdot tikai vienu reizi, kā arī ievietot tikai vienā fotobankā. Turpretī mikrostokos to pārdošanas skaits ir neierobežots, kā arī vienu un to pašu fotogrāfiju var ievietot kaut vai visos pasaules stokos. Atšķiras arī nopirkto attēlu izmantošana. Mikrostokos iegādātās bildes galvenokārt nonāk dizaineru rokās un tālāk reklāmās, bukletos, kā ilustratīvs materiāls pie rakstiem un prezentācijām. Attēli no klasiskajām fotobankām, ņemot vērā to unikalitāti, parasti tiek izmantoti plakātos, pastkartēs un tamlīdzīgos materiālos. Te mēs arī nonākam līdz peļņai – mikrostokos cenas ir daudz mazākas, taču vienu un to pašu attēlu var pārdot neierobežoti, no kā arī veidojas autora peļņa. Lielajās fotobankās, tādās kā, piemēram, gettyimages.com vai photoresearchers.com, viena attēla cena var sākties no 100 ASV dolāriem.

Kas ir mikrostoks un kā viņu barot

Gan mikrostoks, gan klasiskais fotostoks ir interneta vietne, kas nodarbojas ar fotogrāfiju, datorgrafikas un video pārdošanu internetā. Potenciālie autori fotostokos ir gan savas jomas profesionāļi, gan cilvēki, kam tas ir hobija līmenī. Svarīgākais – attēla kvalitāte un autora pacietība, jo patiesībā tas viss nav tik vienkārši, kā sākumā šķiet. Pirmkārt, reģistrācija un tās apstiprināšana var aizņemt kādu laiku. Tā, piemēram, shutterstock.com lapā ir nepieciešams aizpildīt anketu, aizsūtīt savu pases kopiju un sekmīgi nokārtot eksāmenu. Eksāmens izpaužas sekojoši: autoram ir jāielādē 10 bildes (vismaz 4 MB kvalitātē) un vismaz 7 no tām jāsaņem apstiprinājums no shutterstock.com komisijas. Ja vairāk kā 4 ielādētās bildes netiek pieņemtas, nākamo reizi varēs mēģināt tikai pēc mēneša. Līdzīga procedūra ir arī istockphoto.com. Otrkārt, jaunajiem lietotājiem ir ierobežots ielādēto attēlu skaits mēnesī. Taču, ja esi bruņojies ar pacietību un neatlaidību, tad pats mikrostoks palīdzēs pelnīt – shutterstock.com liek akcentu tieši uz jaunajiem autoriem, tādā veidā rosinot viņos interesi nepamest šo nodarbi.

Labas bildes + dzelžaina pacietība = nauda

“Gribētos pabrīdināt tos, kas cer pāris mēnešu laikā uzražot portfolio, kas būs spējīgs sniegt ievērojamu peļņu – tas ir iespējams tikai fotogrāfam ar ļoti specifisku komerciālā foto pieredzi. Visdrīzāk nāksies veltīt ievērojamu laiciņu spēles noteikumu apgūšanai,” dalās pieredzē Konstantīns Višņevskis. Viņš neuzskata sevi par aktīvu lietotāju, taču atzīst, ka no stokiem ir izdevies apmaksāt fotokameras iegādi. Šādi neaktīvie lietotāji saņem zem 40 latiem mēnesī.

Cenas katrā mikrostokā ir atšķirīgas. Shutterstock.com tās ir no 0,25$ līdz 0,38$, kur 0,25$ ir samaksa par iesācēja foto, 0,38$ – kad pārdoto attēlu kopējā suma ir pārsniegusi 10000$ slieksni. Šajā fotobankā ir iespējams saņemt lielāku samaksu par “pasūtījuma foto” – 0,81$ līdz 2,85$. Dreamstime.com – no 0,30$ līdz 10$ par bildi, atkarībā no tā, cik reizes šī konkrētā fotogrāfija tikusi lejuplādēta. Fotolia.com – 0,30$ līdz 2,40$, Istockphoto.com – no 0,65$.

Šie mazie cipari sākumā var šķist smieklīgi, taču laika gaitā tie var sakrāties, izveidojot visai ievērojamu summu. Lai arī konkrētus skaitļus pašmāju fotogrāfi nevēlas nosaukt, viens ir skaidrs – fotostoki var būt vienīgais ienākumu avots. “Bildes jālādē bez apstājas – vismaz kādas 500 mēnesī. Līdz ko saliek mazāk, ienākumu līmenis tūlīt krītas,” pelnīšanas noslēpumus atklāj fotogrāfs Druvo. Bez stokiem Druvo ir arī citi darbi, kas saistīti ar fotogrāfiju, taču pavisam drīz viņš plāno pievērsties tikai stoku fotogrāfijai, un, kas vēl interesantāk, – tikai vienā foto stokā. “Visu šo laiku esmu strādājis tikai un vienīgi ar istock.com uz ekskluzīvajām tiesībām. Tas ir tā – savas bildes es drīkstu likt tikai tur un man līdz ar to ir lielāki procenti no pasūtījumiem. Neesmu pētījis, bet tā droši vien ir arī citos stokos,” stāsta Druvo. Turpretī Mārai Zemgalietei ir pavisam cita pieeja, ar kuras palīdzību varot pelnīt trīsciparu summas: “Pašreiz darbojos ar kādiem 6 mikrostokiem. Līderis manā skatījumā šobrīd ir Shutterstock.com, kur apjomi ir vislielākie. Ar to arī iesaku sākt jebkuram interesentam iesācējam,” saka Zemgaliete.

Sižetu dažādība un fotogrāfiju galamērķis

Sižetu dažādība stokos tiešām ir visplašākā – no klusajām dabām un tekstūrām līdz modeļu fotosesijām. Pirmais, kas ir jāņem vērā – fotogrāfijām ar cilvēkiem ir nepieciešamas atļaujas ar modeļa parakstu. Daudzos mikrostokos der standarta veida atļauja, taču istockphoto.com tā ir speciāla tieši šī portāla izveidota. Parasti nav zināms, kur nonāks fotogrāfijas no fotobankām un mikrostokiem. Tieši tādēļ ir vajadzīgas šīs modeļu atļaujas, lai pēc tam nenāktos tiesāties par to, ka bilde ir nonākusi kādā porno žurnālā 2000km no Latvijas.

“Gaume stokos ir ļoti amerikāniska,” atzīst Aija Krodere, kas stokos darbojas aptuveni trīs gadus. “Sižetu aktualitāte ļoti mainās atkarībā no svētkiem. Ziemassvētkos faktiski pērk tikai eņģelīšus, eglītes, sniedziņu un laimīgas ģimenes ar sarkanu bantīti apkārt. Tūlīt nāks Lieldienas, tad būs krusti, zaķīši un oliņas”. Lai arī paši stoki apgalvo, ka nemitīgi meklē jaunus autorus ar jaunām kreatīvām idejām, pieprasījums pēc klišejām ir vislielākais. “Pieprasījums ir visam, kas var atvieglot dzīvi slinkajiem dizaineriem,” saka Konstantīns. “Pārsvarā nav zināms, kur bildes nonāk, bet esmu tās redzējusi arī Latvijas žurnālos un internetā, gan Latvijas, gan arī citu valstu mājas lapās,” stāsta Māra Zemgaliete. “Tā kā mūsu fotostudijas galvenie darbības virzieni ir ēdieni un klusās dabas, tad šāda veida bildes arī piedāvājam mikrostokos.” Mākslas foto ir sastopami ļoti reti un, ja ir, tad lielajos fotostokos, taču šādu bilžu ražošana reti kad atmaksājas.

Ja vēlies mēģināt

Iesākumā, lai saprastu visu sistēmu un apzinātu pelnīšanas robežas, vislabāk tomēr sākt ar mikrostokiem. Tie dos ieskatu sistēmā un ļaus saprast, vai šī nodarbe liekas gana aizraujoša. Var darboties vairākos mikrostokos reizē, kas noteikti uzturēs tādu kā azartisku garu. “Teikšu uzreiz – ir jādomā līdzi. Strādājot ar stokiem ir ļoti viegli pazaudēt savu stilu, savu rokrakstu,” atzīst Druvo. “Nevaru nepiekrist ka tā padarīšana neizskatās īpaši pievilcīga, taču jāņem vērā, ka, ielādējot pa bišķiņai, tas īpaši nenoslogo, jo nav deadlainu. Savukārt, ja gribas reāli pelnīt, darbs ir diezgan nogurdinošs, jo ir jādara viss – jābildē, jāretušē, jāliek atslēgas vārdi, jāielādē stokā. Un katra no šīm darbībām aizņem apmēram vienādu laiku. Iespējams, tāpēc katrs nedaudz veiksmīgs mikrostoka tirgotājs cenšas algot palīgus. Īsumā – tas ir ambīciju jautājums,” skaidro Konstantīns.