/ Arnis Balčus / Portfolio

Anna-Stīna Treumunde

Igauņu fotogrāfe Anna-Stīna Treumunde (Anna-Stina Treumund, 1982) ir viena no retajām Baltijā, kas sevi oficiāli pieteikusi kā lesbiešu mākslinieci. Viņa mēdz sevi dēvēt par piederīgu queer mākslai (šim terminam atrast latviskojumu nav iespējams). Sākotnēji Treumunde fotografēja pašportretus – jaunas sievietes seksuālās identitātes studijas, taču vēlāk darbos parādījās viņas draudzenes, kas jau manifestēja konkrētas kopienas identitāti. Šie darbi nojauc gan steretotipisko lesbiešu butch-femme attiecību modeli, gan atspoguļo pašas lesbiešu kopienas daudzveidību – homoseksuāli cilvēki nav tikai tie, kas maršē Pride gājienos.

Kurā brīdī tu publiski sevi pieteici kā lesbiešu mākslinieci un vai tas bija viegls lēmums?

Tas notika pērn martā ar manu maģistra darba izstādi You, Me and Everyone We Do Not Know Tallinas Mākslas hallē. Tas bija viegli, jo seksualitāte ir kaut kas dabisks. Medijos un vietējā mākslas vidē tas izraisīja lielu interesi, jo homoseksualitāte joprojām ir tabu. Tomēr mākslas kritiķu attieksme pret queer mākslu ir problemātiska – tiem trūkst leksikas šādu darbu analīzei, tādēļ daudzi izvēlas tos ignorēt.

Kā tavi darbi atšķiras no feministu mākslas?

Neatšķiras. Politiski feminisms un queer kultūra ir kā vienas monētas divas puses. Es esmu queer-feministe aktīviste.

Vai Igaunijā vispār pastāv LGBT kultūras scēna?

Es vēlētos kaut tā būtu. Dažādās mākslas jomās vienmēr ir bijuši homoseksuāli vīrieši mākslinieki, taču ne sievietes. Pēdējā laikā izskatās, ka arī citas queer sievietes kļūst pamanāmas un sāk celt troksni.

Kas tevi iedvesmo?

Cerība, ka mani darbi sasniegs arī cilvēkus ārpus LGBT kopienas. Pārsvarā par mums ir tikai mīti, trūkst personiskas pieredzes vai zināšanu. Es varu tikai pastāstīt savu stāstu, dalīties savos sapņos un bailēs. Pats galvenais ir būt redzamam.

Pie kāda projekta tu strādā pašreiz?

Veidoju uzlīmes kopā ar draugu Jānusu Sammu (Jaanus Samma). Tā būs maza uzlīmju grāmatiņa ar saukļiem pret homofobiju. Ar draudzenēm organizējam pirmo sieviešu festivālu Ladyfest Igaunijā, tas sāksies 8. martā. Vēl es kūrēju Baltijas Pride mākslas izstādi kopā ar Jānusu un montēju filmu par lesbiešu mātēm.

www.annastinatreumund.com