/ Arnis Balčus / Blogs

Izstādes, kas jāredz

Šonedēļ Rīgā divi nozīmīgi foto notikumi viens pēc otra. Kas Rietumos ir norma, Latvijā ir “Notikums” ar lielo burtu, jo vērienīgas ārzemju autoru izstādes pie mums nonāk reti, arī pašmāju klasiķu retrospektīvas saorganizēt neizdodas pārāk bieži. Interesants arī šķiet fakts, ka abas izstādes notiek Nacionālā Mākslas muzeja telpās, kur fotogrāfija nav nemaz tik biežs viesis. Iespējams, tas liecina par pozitīvām pārmaiņām arī paša muzeja izstāžu politikā, mēģinot lauzt reiz pašu kultivētos stereotipus par fotogrāfiju kā otrās šķiras mākslu.

Ceturtdien, 31.martā, plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) durvis vērs izstāde “Elki un cilvēki (Modes fotogrāfijas metamorfozes)”. Kā raksta izstādes kuratori, tā “atklāj modes fotogrāfiju kā spilgtu laikmeta liecinieku, cilvēcisko kaislību atspulgu un radošo meklējumu laboratoriju.” Speciāli Latvijai atlasītā kolekcija no Francijas Nacionālā mākslas centra krājuma pārstāv labākos un savdabīgākos fotomeistarus, piemēram, Pjēru Bulā (Pierre Boulat, 1924–1998), Viljamu Kleinu (William Klein, 1928), Sāru Mūnu (Sarah Moon, 1941), Pēteru Lindbergu (Peter Lindbergh, 1944), Pjēru un Žilu (Pierre et Gilles) u.c. Darbi tapuši kopš 1950. gadiem līdz mūsdienām.

© Sāra Mūna, Terēza Stjuarte Issey Miyake tērpā, 1995
© Sāra Mūna, Terēza Stjuarte Issey Miyake tērpā, 1995

Izstādes sakarā ceturtdien, 31. martā, plkst. 12.00 DMDM notiks preses konference, savukārt 2. aprīlī ciklā “Sarunas muzejā” būs iespēja tikties ar izstādes kuratorēm Aņēzi de Guvjonu Sensīru un Inesi Baranovsku. Sākot ar 6. aprīli trešdienās norisināsies sarunu cikls “Fotografēt modi…”, kurās piedalīsies Latvijas fotogrāfi un ar modi saistīti cilvēki, piemēram, Jānis Deinats, Gatis Rozenfelds, Vladimirs Svetlovs, Iveta Vaivode, Keita, Natālija Jansone, Mare&Rols u.c. Plašāka informācija pieejama DMDM mājas lapā.

© Andrejs Grants, Krāslava, 1999
© Andrejs Grants, Krāslava, 1999

Otrs nozīmīgais notikums ir Andreja Granta fotogrāfiju personālizstāde, ko atklās piektdien, 1.aprīlī, plkst. 17.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Baltajā zālē. Grants ilgstoši strādā pie četrām foto kolekcijām – “Pa Latviju” (“Latvija. Mainīgā un nemainīgā realitāte”), “Iespaidi”, “Kolēģi, draugi, paziņas”, kā arī “Ceļojumu iespaidi”, no kurām 120 fotogrāfijas atlasītas mākslinieka retrospektīvajai skatei. Bez tam jau vairāk nekā 30 gadus Grants ir fotostudijas pedagogs Rīgas Tehniskās jaunrades namā “Annas 2”, pie kura fotogrāfijas pamatus ir apguvuši daudzi mākslinieki, fotogrāfi un kinooperatori. 10. aprīlī plkst. 15.00 ciklā “Sarunas muzejā” notiks tikšanās ekspozīcijā ar pašu autoru. Vairāk informācijas LNMM mājas lapā.