/ Arnis Balčus / Blogs

Tamāra Zibners. «Mimī dienasgrāmata»

No 13. augusta līdz 18. septembrim kim? būs skatāma latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieces Tamāras Zibners izstāde “Mimī dienasgrāmata”. Tā piedāvās aplūkot fotogrāfiju un kolāžu sēriju, kas ir tapusi laikā no 2006. līdz 2011. gadam un atspoguļo stāstu par Tamāras vecvecākiem, ASV imigrantiem, viņu atmiņām un zaudēto latvisko identitāti. Ekspozīciju papildinās mākslinieces vecmāmiņas no 1943. līdz 1971. gadam sarakstītās dienasgrāmatas fragmenti.

Tamāra Zibners par sēriju “Mimī dienasgrāmata” saka: “1944. gada 4. oktobrī, kad tuvojās komunisti, mani vecvecāki, Mimī un Pipī, kopā ar jaundzimušo dēlu, manu tēvu, pameta savas dzimtās mājas Saldū, Latvijā. Kā bēgļi viņi pavadīja piecus gadus kara izpostītajā Vācijā, līdz beidzot pārcēlās uz dzīvi ASV. Viņu stāsts ir par trimdu un imigrāciju.”

Pētot savas ģimenes vēsturi, Zibners pieskaras tēmai, kas ir nozīmīga daudzām Latvijas ģimenēm, kuras Otrā Pasaules kara laikā atstāja savu zemi, nonākot dažādās pasaules malās. Arī šodienas kontekstā, kad aktuāla ir ekonomiskā migrācija, tā paver plašas dialoga iespējas, tāpēc caur saviem darbiem māksliniece uzdot jautājumus, kas skar pārceļošanu un ar to saistītos sociālos un politiskos aspektus, nevis sniedz atbildes uz tiem.

Tamāra Zibners. Fragmets no “Mimī dienasgrāmatas” lappusēm
Tamāra Zibners. Fragmets no “Mimī dienasgrāmatas” lappusēm

“Mimī dienasgrāmata” ir komplicēts fotogrāfisks materiāls, kas ir veidots no vairākiem attēlu un tekstu slāņiem. Arhīva dokumenti un Latvijā tapušas fotogrāfijas, ko autore uzņēmusi savos ceļojumos, atrodas savdabīgā harmonijā ar pagātni un tagadni. Šis projekts tika izvēlēts fotogrāmatai (izdevējs Thames & Hudson) un izstādei “reGeneration2: Rītdienas fotogrāfi šodien” (reGeneration 2: Tomorrow’s Photographers Today), iekļūstot astoņu labāko skaitā. Izstāde tika atklāta 2010. gada jūlijā Šveicē. Pēc tam tā ir izrādīta prestižās galerijās vairākās pilsētās Ķīnā, Majami, Ņujorkā un citur. Līdz šim sērijā iekļautie darbi nav tikuši izstādīti vienuviet, un izstāde kim? būs pirmā reize, kad tos varēs apskatīt pilnībā.

Izstādē kim? ir aicināti piedalīties arī apmeklētāji, īpašā kastē ieliekot kādu fotogrāfiju vai stāstu par pārcelšanos un izdzīvošanu ārpus Latvijas no savas ģimenes arhīva.

Tamāra Zibners. Fragmets no “Mimī dienasgrāmatas” lappusēm
Tamāra Zibners. Fragmets no “Mimī dienasgrāmatas” lappusēm

Tamāra Zibners (Tamara Lynne Zibners, 1982) ir dzimusi Kalifornijā, Sakramento priekšpilsētā. Māksliniece galvenokārt strādā fotogrāfijas jomā, taču papildus nodarbojas arī ar zīmēšanu, video mākslu un mūziku. Zibners ir absolvējusi Kalifornijas universitāti, iegūstot bakalaura grādu tēlotājmākslā, un šobrīd studē maģistratūras programmā Ņūmeksikas universitātē Albakerkē, ASV. Māksliniece izstādēs piedalās kopš 2004. gada, tostarp 2007. gadā viņa ir realizējusi fotoizstādi “Andrejsalas portrets” (Andrejsalā, Latvijā), kā arī ir piedalījusies vairākās grupu izstādēs.

Atklāšana 2011. gada 12. augustā plkst. 19:00

Kurators: Arnis Balčus

Izstādi organizē biedrība “KultKom” sadarbībā ar kim? laikmetīgās mākslas centru.

Atbalsta: ASV vēstniecība Latvijā, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Phyllis Muth Scholarship for Fine Arts, žurnāls FK, ¼ Satori.

Izstādes norises vieta un darba laiki:

kim? laikmetīgās mākslas centrs
Maskavas ielā 12/1, Rīga
www.kim.lv
Trešdien 14:00 – 19:00
Ceturtdien 14:00 – 20:00
Piektdien 14:00 – 19:00
Sestdien, svētdien 12:00 – 18:00

Ieeja – bez maksas.