/ Arnis Balčus / Blogs

Rudens – fotofestivālu laiks

Kā sēnes pēc lietus – tā varētu raksturot notikumu virkni septembra otrajā pusē, kad dažādos Eiropas nostūros viens pēc otra tiks atklāti fotofestivāli. Portugālē, Itālijā, Somijā vai Igaunijā – pārsteidzošā kārtā tiem visiem ir līdzīgs tematiskais uzstādījums, akcentējot dokumentālo fotogrāfiju kā žanru un mediju, kas palīdz saprast laikmetu, kurā dzīvojam.

17. septembrī Portugāles pilsētā Bragā durvis vērs “Festival Encontros da Imagem” ar devīzi “jaunie redzējumi sociāli dokumentālajā fotogrāfijā”. Programmā vairāk nekā 10 fotoizstāžu, no kurām lielāko daļu aizņem portugāļu autori. Festivālā nepiedalās lielas zvaigznes, taču no izstādēm der izcelt meksikāņu fotogrāfa Oskara Fernando Gomeza (Oscar Fernando Gomez, 1970) fotosēriju “Taksista skatiens” (La Mirada Del Taxista”). Viņš, strādājot par taksistu, caur automašīnas logu dokumentējis dzīvi Mehiko un Monterejā. Citās izstādēs atradīsiet stāstus par kāda transseksuāļa dzīvi un darbu Rio ielās, ebreju meitenes, kas izvēlējusies dienēt armijā, privāto dzīvi, uz Vācijas un Polijas robežas mītošo etnisko minoritāri – sorbiem u.c.

Tajā pašā datumā sāksies vēl viens festivāls – Backlight, kas jau 9. reizi notiek Tamperē, Somijā. Šīgada tēma ir “Migrācija un klejotāju dzīve 21. gadsimtā – lauku tradīcijas un pilsētas spēks” (Migration and Nomadic Living in 21st Century – Rural Traditions and Urban Hypes). Izstāžu skaits ir neliels – vien 4 izstādes, no kurām būtiskākās ir divas lielas grupu izstādes, kurās atspoguļota festivāla centrālā tēma. Starp 44 fotofestivāla dalībniekiem var manīt arī slavenā britu ainavista Saimona Norfolka (Simon Norfolk) un rīdzinieka Aleksandra Gronska vārdus. Izstādes papildinās simpoziji, portfolio recenzēšana un radošās darbnīcas.

Savukārt 23. septembrī Romā sāksies jau 10. fotofestivāls – FotoGrafia. Programma ir gana plaša – ap trīsdesmit izstāžu Romas galerijās un muzejos. Festivālam katru reizi ir tēma un šoreiz tā ir “Dzimtene” (Motherland). Tāpat katru gadu festivāls pasūta kādam slavenam autoram sēriju par Romu. Iepriekšējos gados tie ir bijuši Jozefs Koudelka, Mārtins Pārs u.c., tagad – Aleks Sots (Alec Soth).

14. oktobrī Polijas pilsētā Bjelsko-Bjalā sāksies 4. Fotomākslas festivāls. Rādās, ka šis ir viens no retajiem fotofestivāliem, kam nav tematiskās ievirzes, programma ir plaša un raiba, izpatīkot visām gaumēm. Šeit starp vairāk nekā 20 fotoizstādēm būs arī Aleksandra Gronska un Aiva Šmuldera personālizstādes.

Rudenī gaidāms gan pirmais Tallinas fotomēnesis (no 5. oktobra), Hērfordas fotofestivāls Anglijā (no 28. oktobra), Bratislavas fotomēnesis (no 1. novembra), Paris Photo (10.-13. novembris).

Vēl atliek pieminēt kādu mazāka mēroga pasākumu Nidā, Lietuvā, kas ik gadu notiek septembrī – fotoseminārs jeb fotogrāfu darbu prezentācijas projekciju veidā. Pasākums norisināsies no 12. līdz 16. septembrim un starp viesiem solās būt arī Boriss Mihailovs. Veiksmīgu sēņošanu!