/ Elīna Ruka / Blogs

Notiks fotogrāfiju izsole

15. decembrī plkst. 15.00 Kalnciema kvartāla galerijā notiks līdz šim nebijis pasākums Latvijas fotomākslā – fotogrāfiju izsole, kurā varēs iegādāties 29 talantīgu Latvijas fotogrāfu darbus. Izsolē piedāvātos darbus jau šobrīd Kalnciema kvartālā iespējams aplūkot izstādē Rādītprieks.

Autoru vidū ir tādi Latvijas fotogrāfijas pīlāri kā Māra Brašmane un Andrejs Grants, savukārt starp jaunākas paaudzes dalībniekiem minami Aleksandrs Gronskis, kurš šogad World Press Photo konkursā ieguva 3. vietu, un Alnis Stakle, kurš 2011. gadā Sony Pasaules Fotogrāfijas balvā ieguva 1. vietu arhitektūras kategorijā un bija arī starp finālistiem Leica Oskar Barnack konkursā.

Izstādes iniciators, kā arī dalībnieks ir fotogrāfs un fineArtPrint.lv īpašnieks Aivars Purmals. Viņš stāsta, ka ideja radusies pirms vairākiem mēnešiem, kad viņš izlasījis Jorga Kolberga (Joerg Colberg) mājas lapā Conscientious rakstu par kādu fotogrāfiju, kurā tā autors uzdod jautājumu – vai mākslas skolas, kā arī galerijas, fotogrāfi, blogeri un citi fotogrāfijā iesaistītie, kas mūsdienās uzsver projekta nozīmi pār vienu fotogrāfiju, to šādā veidā nogalina. Šī fotogrāfijas nogalināšana lika aizdomāties arī Aivaram Purmalam, kuraprāt, darbs sērijās un projektos ir traucējošs ne tikai vienkāršai vēlmei dalīties ar ieraudzīto, bet arī pārstājot rādīt un pat iemūžināt redzēto un sajusto, kas neiederas nevienā no tā brīža foto projektiem. “Mūsdienu mākslas konjunktūra liek fotogrāfiem strādāt sērijās, tādējādi devalvējot vienas fotogrāfijas nozīmi. Tas daudziem māksliniekiem kļūst par šķērsli priecīgai spontanitātei fotografēt un dalīties ar to, kas vienkārši iekritis acīs un sirdī,” saka Aivars Purmals, kurš ierosināja 28 saviem klientiem un draugiem katram izvēlēties vienu mīļu un svarīgu fotogrāfiju, kas neiederas nevienā projektā un citādi paliktu cietajos diskos un negatīvu mapēs.

Vēl līdz sestdienai izstādē Rādītprieks var aplūkot gan analogi kopētas fotogrāfijas, gan muzeja standartiem atbilstošas pigmenta tintes izdrukas. Tā kā ideja uzsver vienas fotogrāfijas nozīmi, katrs izsolei piedāvātais darbs tiks izgatavots tikai vienā eksemplārā atšķirībā no parastās mākslas foto tirgus prakses, kad fotogrāfija tiek pavairota 5-10 kopiju lielā laidienā. Izsolē visu fotogrāfiju sākuma cena būs 29 lati. Jāatzīmē, ka vairāku dalībnieku darbu galerijas cenas mērojamas simtos un pat tūkstošos latu.

Izstādē piedalās: Arnis Balčus, Anda Bankovska, Kārlis Bergs, Aija Bley, Māra Brašmane, Evelīna Deičmane, Jānis Deinats, Ieva Epnere, Jeļena Glazova, Kaspars Goba, Evita Goze, Andrejs Grants, Mārtiņš Grauds, Ivars Grāvlejs, Aleksandrs Gronskis, Imants Gross, Reinis Hofmanis, Andris Kozlovskis, Romans Korovins, Anna Novikova, Aivars Purmals, Ģirts Raģelis, Elīna Ruka, Alnis Stakle, Andrejs Strokins, Diāna Tamane, Iveta Vaivode, Ilze Vanaga, Nils Vilnis.

Izsolē izliktās fotogrāfijas var aplūkot mājas lapā www.raadiitprieks.lv.