/ Arnis Balčus / Blogs

Meklējam Latvijas produktus

Jaunajam FK jau divi gadi. Man kā FK redaktoram, protams, gada notikums ir mūsu gadagrāmata, kura oktobrī iznāca jau otro reizi. Šo tradīciju turpināsim arī šogad, nākamgad utt. Diezgan bieži no fotogrāfiem nākas dzirdēt jautājumu – kā nonākt gadagrāmatā? Jā, nekāda izsludināta konkursa patiešām nav un izskatās, ka tuvākajā laikā arī nebūs. Atbilde ir īsa – jums ir jānokļūst FK redzeslokā. Tas nozīmē, ka jūs veidojat izstādes, uz kurām izsūtāt ielūgumus, vai vismaz atsūtāt mums e-pastu ar saviem darbiem. Mums katru mēnesi e-pastā ir vairāki šādi pieteikumi, taču diemžēl gandrīz tikai no ārzemju autoriem. Lielākoties pateicoties šiem pieteikumiem, regulāri esam varējuši veidot rubriku Foto stāsts. Šeit atliek vien novēlēt tiem autoriem, kuri patiešām kaut ko dara – vienkārši būt aktīvākiem pašmenedžmentā. Ja jūs kaut ko ģeniālu klusībā darāt, tad nekautrējieties ar to uzmākties cilvēkiem, kuri var jums palīdzēt nest jūsu veikumu tautās; sūtiet to mums, tāpat citiem izdevumiem, konkursiem, festivāliem.

Grēks sūdzēties, ka Latvijā pērn būtu bijis par maz fotonotikumu, tomēr var būt vēl vairāk. Pēc gada Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, un man 2014. gada notikums Latvijas fotogrāfijā ir jau skaidrs – tas būs Rīgas fotomēnesis, kura organizēšanā iesaistīts ir gan FK, gan es personiski. Šo divu gadu laikā esmu secinājis: lai arī mūsdienās cilvēki patērē fotogrāfiju tikpat bieži kā pārtiku, kultūrpolitikas funkcionāru attieksme pret to kā mākslu ir kā superdemokrātiju politiķiem pret nēģeriem un musulmaņiem – ārēji pārspīlēts politkorektums, taču dziļi sirdī mīt aizspriedumi. Arī vidusmēra pilsonis savā viesistabā drīzāk izkārs gleznu nevis fotogrāfiju. Lai kaut ko darītu lietas labā, būtu jāveic kompleksa veida pasākumi, sākot ar izglītību un beidzot ar biznesa elites apstrādāšanu. Tāpat varētu noalgot sabiedrisko attiecību aģentūru, kuras uzdevums būtu celt fotogrāfijas tēlu sabiedrībā. Bet vēl ir iespēja sarīkot fotomēnesi, cerot, ka tas nāks par labu mūsu kopējai lietai, ko saucam par Latvijas fotogrāfiju, lai cik atšķirīgi nebūtu mūsu skatījumi uz to. Vairāk par fotomēnesi uzzināsiet jau pavisam drīz!

Visbeidzot vēlos pateikt paldies mūsu lasītājiem. Paldies, ka mūs lasāt, sekojat mums sociālos tīklos! Man ir arī patiess gandarījums, ka FK angļu versija ir sevi attaisnojusi – mums ir stabila auditorija Lielbritānijā, ASV, Krievijā un Vācijā. Atliek vien cerēt, ka saturā būs vairāk Latvijas produktu. Lai visiem šis gads izdodas godam!