/ Liāna Ivete Beņķe / Notikumi

Notiks World Press Photo uzvarētāju lekcijas

23. maijā kino Splendid Palace Mazajā zālē ar publiskām lekcijām uzstāsies Pasaules preses fotogrāfijas (World Press Photo) Gada fotogrāfijas 2012 balvas ieguvējs Pols Hansens (Paul Hansen), kā arī uzvarētāji sporta kategorijā Jans Grarups (Jan Grarup) un portretu kategorijā Stefans Vanfleterens (Stephan Vanfleteren). Lekcijas notiek
Borisa un Ināras Teterevu fonda Mākslas programmas Tête-à-Tête 20 epizodēs ietvaros.

Atvērtās lekcijas dos iespēju skatītājiem tikties klātienē ar pasaulē atzītiem, izciliem fotožurnālistiem, gūt plašāku ieskatu viņu darbos un uzklausīt personiskus stāstus par pieredzi dažādos pasaules karstajos punktos.

Ieeja pasākumā – bez maksas. Lekcijas notiks angļu valodā. Aicinām ierasties laicīgi, jo vietu skaits ir ierobežots. Lekcijas būs iespējams skatīties arī tiešraidē portālā Diena.lv.

Lekciju laiki:

16.00 — 17.30 Pols Hansens, Zviedrija, Gada fotogrāfijas 2012 balvas ieguvējs

18.00 — 19.30 Jans Grarups, Dānija, 1. vietas ieguvējs kategorijā Sports, foto stāsti

20.00 — 21.30 Stefans Vanfleterens, Beļģija, 1. vietas ieguvējs kategorijā Cilvēki — iestudētie portreti, foto stāsti

Prestižo World Press Photo Gada fotogrāfijas 2012 balvu šogad ieguva zviedru fotožurnālista Pola Hansena (Paul Hansen) fotogrāfija no Izraēlas un palestīniešu konflikta, kura tapusi 2012. gada novembrī. Hansenu darbs bieži aizved uz visdažādākajām pasaules vietām, un viņa darbiem vienmēr raksturīga empātija. Līdz šim fotogrāfs jau septiņas reizes ieguvis Zviedrijas gada labākā fotogrāfa titulu, kā arī 2010. un 2013. gadā nosaukts par gada labāko fotogrāfu Pictures of the Year International konkursā.

Pazīstamais Dānijas fotožurnālists Jans Grarups (Jan Grarup). šogad ieguva pirmo vietu Pasaules preses fotogrāfijas konkursa kategorijā Sports, foto stāsti ar savu sēriju par sieviešu basketbola komandu Somālijā. Savas karjeras laikā viņš veidojis reportāžas no Persijas līča kara, Sarajevas aplenkuma un Ruandas genocīda. Caur saviem darbiem Grarups cenšas dot balsi cilvēkiem, kuriem tā atņemta.

Savukārt, smalku un iejūtīgu melnbaltu portretu autors, Beļģijas fotogrāfs Stefans Vanfleterens (Stephan Vanfleteren), šogad ieguva pirmo vietu World Press Photo konkursa portretu kategorijā. Viņa reportāžas un personiskie projekti stāsta gan par konfliktu zonām, gan cilvēku ikdienas dzīvi dažādās pasaules vietās, un fotogrāfa darbi līdz šim izdoti astoņās grāmatās.

Atgādinām, ka no 14.maija līdz 2.jūnijam Rīgā, Sv.Pētera baznīcā ir apskatāma prestižā Pasaules preses fotogrāfijas (World Press Photo 2013) izstāde. Ceļojošajā izstāde ir unikāla – aptuveni 200 ikgadējā preses foto konkursā godalgotās fotogrāfijas apceļo 100 pasaules lielpilsētas. Labāko attēlu izstāde veicina diskusijas sabiedrībā par globāli aktuāliem jautājumiem un iepriekšējā gada svarīgākajiem notikumiem. Šogad pirmo reizi kopš 1992.gada Pasaules preses fotogrāfijas izstāde ir apskatāma Rīgā.

World Press Photo
izstādi Rīgā organizē biedrība ISSP un biedrība Ascendum.