/ Foto Kvartāls / Notikumi

Zviedru fotogrāfu izstāde Fotomuzejā

No 27. februāra līdz 23. martam Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs apskatāma zviedru mākslinieku Jūakima Brolina un Nilsa Ūlofa Hedenskoga izstāde Rāpošana apļos, kas veidota sadarbībā ar Stokholmas Fotogrāfijas muzeju Fotografiska.

Sērija Rāpošana apļos radīta, izmantojot kustību un gaismas atstarošanos. “Atrašanās vieta tiek noteikta ļoti uzmanīgi. Vairāki cilvēki rāpo, veidojot apļus. Tumsā viņi pārvietojas kā kurmji, sekojot savam iekšējam kompasam. Apļveidā konstruētā kustība rada mūžības simbolu. Viens monotons aplis pēc otra, un telpa pārtrauc eksistenci. Viss, kas paliek, ir tikai abstrakcija – attēls,” par fotogrāfiju sēriju stāsta tās autori. Fotogrāfe un video māksliniece Mišela Marija Roja, raksturojot sadarbību starp Jūakimu Brolinu un Nilsu Ūlofu Hedenskogu – starp fotogrāfu un gleznotāju –, norāda, ka „kopā Brolins un Hedenskogs ir sakausējuši savu vizuālo valodu fotofilmas emulsijā, radot izteiksmes veidu, kas apvieno kustību, laiku un gaismu”.

Fotogrāfs Jūakims Brolins (1970) studējis fotomākslu Zviedru Mākslas skolā Somijā. Viņa fotogrāfiju sērijas galvenokārt izstādītas Skandināvijas valstīs, piemēram, Ūdens – foto biennālē Somijā, Cilvēki vietā, kas dēvēta par Stokholmu un Ziedi, lapas, betons – Zviedrijā. Pirmo reizi kopā ar gleznotāju Hedenskogu Brolins veidoja izstādi Atvērtās beigas 2009. gadā, kura tika izstādīta Soderhamnā, Zviedrijā.

Nilss Ūlofs Hedenskogs (1952) studējis Gavles Mākslas skolā un Karaliskajā Mākslas akadēmijā Zviedrijā. Viņš strādā ar video, mūziku, skaņu un fotogrāfiju, kā arī nodarbojas ar gleznošanu. Citu vidū veidojis izstādes Ūdenskrāsas (Fotografiskas galerija, 2011), Riņķveida dziesma (Sundsvallas muzejs, 2008).

Izstādes atklāšana paredzēta ceturtdien, 27. februārī, plkst. 17.00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā Mārstaļu ielā 8.