/ Foto Kvartāls / Blogs

Šonedēļ Rīgā JH Engstrēms un Antuāns Dagata

Trešdien, 14. maijā pulksten 18.00, jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā norisināsies slavenā zviedru fotomākslinieka JH Engstrēma publiskā lekcija, bet piektdien, 16. maijā pulksten 18.00, uzstāsies franču fotogrāfs Antuāns Dagata. Abas lekcijas notiek festivāla Rīgas Fotomēnesis 2014 ietvaros, kas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums, sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivālu Tête-à-Tête 2014. Ieeja uz lekcijām ir bez maksas un tās tiks aizvadītas angļu valodā.

Lai arī JH Engstrēms (JH Engström, 1969) ir dzimis Zviedrijā, viņa radošo attīstību ietekmējusi pārcelšanās uz Parīzi agrā jaunībā. Engstrēma fotogrāfiju pamatā ir autobiogrāfisks vēstījums, veidots dokumentālas dienasgrāmatas formātā. Attēlos redzamo cilvēku būtība, tāpat kā fotogrāfiju formālais izpildījums, parādās visā to dabiskumā un nepilnībās. Autors darbu reprezentācijai izmanto fotostāstu konstruēšanu, lielu nozīmi piešķirot attēlu secībai un izkārtojumam. Engstrēms dažādos projektos sadarbojas arī ar Andersu Petersenu, abu kopīgais izdevums From Back Home 2009. gadā Arlas fotofestivālā atzīts par gada labāko fotogrāfijas autor- grāmatu. Kopumā savas karjeras laikā fotogrāfs radījis trīspadsmit unikālu fotogrāmatu.

Piektdienas lekcijā uzstāsies fotoziņu aģentūras Magnum fotogrāfs, francūzis Antuāns Dagata (Antoine D’Agata, 1961). Fotogrāfs mācījies Starptautiskajā fotogrāfijas centrā (ICP) Ņujorkā pie tādiem fotogrāfiem kā Lerijs Klārks un Nena Goldina un izkopis savu unikālo rokrakstu sociāli dokumentālās fotogrāfijas žanrā. Dagata atrodas pastāvīgos klejojumos, veidojot dokumentālu vēstījumu par eksistenciāliem sevis meklējumiem, reizē atklājot mūsdienu sabiedrības dekadences izpausmes
– atkarības, prostitūciju, vardarbību. Autoram vitāli svarīga ir konkrētā mirkļa izdzīvošana un spontānie momentuzņēmumi, kas, attēlojot dinamiskas ķermeņu aprises, atgādina arī par paša autora līdzdalību. Fotogrāfa darbi, tostarp 2013. gadā Arlas fotofestivālā balvu ieguvusī grāmata Anticorps, izraisa diskusijas tabu tematikas un momentuzņēmumu estētikas dēļ. Tomēr autors turpina sekot savai pārliecībai: “Nav būtiski, kā fotogrāfs skatās uz pasauli, svarīgākas ir viņa intīmās attiecības ar to.”

Foto - Antuāns Dagata
Foto - Antuāns Dagata

Šobrīd LNB arī apskatāmas amerikāņu fotogrāfes Mērijas Elenas Mārkas un latvietes Ivetas Vaivodes personālizstādes. Izstādes apmeklētājiem atvērtas darbdienās no 16.00 līdz 19.00 un nedēļas nogalēs no 13.00 līdz 16.00, iekļūšana izstāžu zālēs ir no dienesta ieejas uz Valguma ielas.