/ Evita Goze / Notikumi

Paziņoti SELF PUBLISH RIGA konkursa uzvarētāji

No teju simts starptautiskajam SELF PUBLISH RIGA konkursam iesūtītajiem fotogrāmatu maketiem par labāko atzīta itāļu fotogrāfes Alesjas Bernardini (Alessia Bernardini) Becoming Simone (Pārtopot par Simonu). Tā stāsta par vīrieti, kuram līdz 51 gada vecumam bija sievietes ķermenis. Otrajā vietā ierindojās grāmata 3rd Generation (3. Paaudze) par Izraēlas un Palestīnas jauniešu dzīvi, kuru veidoja trīs autoru komanda – Mafalda Rakoša (Mafalda Rakoš), Juna Vieira (Iuna Vieira) un Rafaels Reihls (Raphael Reichl) no Austrijas. Vēl divas fotogrāmatas saņēma žūrijas simpātiju balvas – latviešu mākslinieces Līvas Rutmanes grāmata Chomsky un itāļu fotogrāfa Alvaro Deprita (Alvaro Deprit) Dreaming Leone (Sapņojot par Leoni).


Uzvarētājas Alesjas Bernardini grāmata "Becoming Simone"
Uzvarētājas Alesjas Bernardini grāmata "Becoming Simone"

Konkursam tika iesūtīti gandrīz simts maketi no vairāk nekā 30 valstīm, kurus vērtēja starptautiska žūrija: Schaden.com dibinātājs Markuss Šādens (Markus Schaden, Vācija), fotogrāmatu dizaineri Teuns van der Haidens (Teun van der Heijden, Nīderlande) un Anja Naļecka (Ania Nalecka, Polija), The Photobook Club dibinātājs Mets Džonstons (Matt Johnston, Lielbritānija), fotogrāfs un pašpublicētu grāmatu entuziasts Niko Baumgartens (Nico Baumgarten, Vācija), kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras profesors Juris Petraškevičs.

Galvenās balvas uzvarētāja Alesja Bernardini iegūs iespēju bez maksas piedalīties Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas 2014 meistarklasē Kuldīgā. Četru labāko grāmatu autori saņems individualas konsultācijas ar konkursa žūrijas locekļiem.

Uzņēmuma Antalis speciālbalvu latviešu autoriem saņēma Luīzes Pētersones grāmata Māja mežā par dzīvi divos Austrumlatvijas ciematos. Antalis segs grāmatas drukas izmaksas. Veicināšanas balvas no Antalis saņēma arī Līva Rutmane par grāmatu Chomsky un Anna Volkova par Temporary Need (Īslaicīga vajadzība).

Luīzes Pētersones grāmata “Māja mežā”
Luīzes Pētersones grāmata “Māja mežā”

Izstāde un lekcijas SELF PUBLISH RIGA norisinājās no 9. – 11. maijam fotomākslas festivāla Rīgas Fotomēnesis 2014 ietvaros, kas ir Rīga 2014 – Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums.