/ Foto Kvartāls / Notikumi

Viktorijas Ekstas un Raimonda Līcīša izstāde

5. jūnijā, plkst. 18.30, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā (LMC) atklās Viktorijas Ekstas un Raimonda Līcīša darbu izstādi Divīnais divvienums.

Izstādē Divīnais divvienums būs skatāmi gan abu autoru kopīgi iecerētie objekti, gan atsevišķi tapušie katra individuālie darbi – Ekstas fotogrāfijas un Līcīša gleznas, kurās abi mēģinājuši atveidot savus priekšstatus vienam par otru. Interaktīvā ekspozīcija ir īpaši konstruēta, lai, sekojot instrukcijām un norādījumiem uz grīdas, LMC Ofisa galerijas apmeklētāji varētu ieraudzīt viens otru neierastos apstākļos. Māksliniekus interesē saprašanās iespējamība un retoriskais jautājums, vai katra paša iedomas un priekšstati nosaka un ietekmē otra cilvēka atspulgu. Ja spogulis ir sasists, vai tas nozīmē, ka attēls nav saskatāms? Abi mākslinieki, kuri pieder dažādām paaudzēm, iepazinās pirms vairākiem gadiem, un kopš šī sastapšanās brīža uzturējuši sarunu, kas dažbrīd risinājusies vien kā dažu vārdu apmaiņa īsziņu formātā, taču joprojām nav apstājusies. “Par to, kas risinās mūsu starpā īstas skaidrības nav. Strāva. Mākonis. Klades. Tauki. Apskurbtuve. Miskastes maiss. Gerānija. Zābaks. Biezenis. Smiltis. Vate. Čaiņiks. Maxima. Benzīns. Zobi. Vaskis. Kaklasaite. Kāts,” turpina autori.

Viktorija Eksta (1987) ir jauna māksliniece, kuru interesē portrets un pašportrets. Viņa apguvusi fotogrāfiju pie Andreja Granta, šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. 2010. gadā absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās kultūras nodaļu. Veidojusi kino hronikas izpētei veltītu projektu Laika mašīna, kā arī ieguvusi zināšanas filmu restaurācijas un saglabāšanas jomās Austrijas Kino muzejā un Haghefilm laboratorijā Amsterdamā.

Raimonds Līcītis (1948) ir gleznotājs, kura “vārds mākslas apritē iepazīts tikai salīdzinoši nesen – viņš 2003. gadā saņēma izstādes Rudens (Privātā telpa, kuratore Ieva Kalniņa) galveno balvu. Autora impresionistiskās ainavas – skices, kas atgādināja nenotīrītas paletes – nepretenciozas, jūtīgas un pulsējošas – bija izstādes spilgtākais pārsteigums. Taču Līcītis nav ne autodidakts, ne jaunatklājums – viņš studējis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (1959–1965), epizodiski piedalījies izstādēs 80. gadu sākumā, kad sarīkojis arī savu pirmo personālizstādi. Mākslinieks ļoti apzināti izvairījies no iekļaušanās oficiālajā mākslas sistēmā, savrupi gleznojot un netiecoties eksponēties,“ par autoru stāsta mākslas zinātniece Ieva Astahovska.

Izstāde apskatāma līdz 31. jūlijam. LMC Ofisa galerija ir atvērta katru darba dienu no plkst. 12.00 līdz 18.00; izstādes aplūkojamas bez maksas.