/ Foto Kvartāls / Notikumi

Poļu fotogrāfijas izstāde Koka Rīgā

Šodien, 12. jūnijā, plkst. 16.00 koka ēku renovācijas centrā Koka Rīga atklās izstādi traces.creators.photography.pl. Tā apvieno simts un vairāk gadu vecas fotogrāfijas ar mūsdienīgu mākslas darbu.

Izstādē būs apskatāmi Leonarda Vižikovska, Juzefa Kovaļevska,Vladimira Maļinovska, Boļeslava Talat-Kelpša, Leona Bečaļa un citu poļu izcelsmes fotogrāfu darbi, kas tapuši Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī, Jēkabpilī un Jelgavā laikā no 1869. līdz 1940. g. Poļu fotogrāfi bija tā laika radošie gari, mākslinieki, kas izmantoja jaunas fotografēšanas tehnikas, jaunu apgaismojumu un kompozīcijas. Viņu darbi bija moderni un bieži vien arī inovatīvi. Līdzās tiks izstādīts poļu mākslinieka Jaroslava Betleja darbs Traces. Drugman. Calculator. And Chameleons, kurā, izmantojot mūsdienīgu māksliniecisko interpretāciju, mākslinieks atsaucas uz fotogrāfiju rādītu iespaidu un iedvesmu.

“Ikviens mākslinieks, kurš cenšas būt inovatīvs, vēlas sasniegt vēl augstāku līmeni savā darbā vai radīt ko jaunu, eksperimentē ar inovācijām. Taču ambiciozo mūsdienu mākslinieku pienākums ir izmantot iepriekšējo mākslinieku paaudžu eksperimentālos sasniegumus un interpretēt tos pēc sava skatījuma, lai turpinātu tos attīstīt nākotnē,” saka Betlejs. Viņš ir laikmetīgs mākslinieks, kas aizraujas ar eļļas glezniecību un radoši eksperimentē ar formu un stāstījumu. Betleja darbi izrādīti Ņūdžersijas Laikmetīgās mākslas institūtā, kā arī Ņujorkā, Bernē un Varšavā.

Izstādi rīko Polijas vēstniecība Latvijā, Koka Rīga direktors Vladimirs Eihenbaums un laikmetīgās mākslas patrons un kurators Pjotrs Noceņs. Fotogrāfijas nāk no Vladimira Eihenbauma, Leonarda Vižikovska, Boļeslava Talat-Kelpša un Leona Bečaļa pēcteču privātiem arhīviem.

Izstāde apskatāma līdz 30 jūnijam.