/ Foto Kvartāls / Notikumi

Šonedēļ sākas festivāls Survival kit 6

No 4. līdz 27. septembrim Rīgā jau sesto gadu norisināsies starptautisks laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit. Festivālā, kura tēma ir Utopiskā pilsēta, piedalīsies vairāk nekā septiņdesmit dalībnieku no divdesmit piecām valstīm. Fotogrāfijās, video darbos un instalācijās, vides objektos un dažādos citos medijos radītos darbos mākslinieki pievērsušies gan pilsētu attīstības problemātikai, gan izmantojuši pilsētu kā metaforu, lai risinātu vispārcilvēciskus, eksistenciāla rakstura jautājumus.

Pamanītākais un starptautiski atzītākais laikmetīgās mākslas festivāls Latvijā Survival Kit tika izveidots pirms sešiem gadiem kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām un joprojām rosina sabiedrību reaģēt uz notikumiem mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Sasaucoties ar šīgada tēmu Utopiskā pilsēta, festivāla norisei apzināti izvēlētas divas ēkas, kas iezīmē neapsaimniekoto namu problēmu Rīgā. Tā ir bijusī tekstilfabrika Boļševička, kas šobrīd tiek apspriesta kā viena no iespējamajām vietām laikmetīgās mākslas muzeja ierīkošanai, un Vāgnera zāle – vēsturiska ēka Vecrīgā ar senām tradīcijām, kura šobrīd stāv tukša un neizmantota.

Boļševičkā tiks atklāta apjomīga laikmetīgās mākslas izstāde, kurā piedalās latviešu mākslinieki Ēriks Božis, Inga Erdmane, Katrīna Neiburga & Andris Eglītis, Kirils Panteļejevs, Kristīne Alksne, Laura Ķeniņš, Reinis Hofmanis, Vilnis Putrāms & Vladimirs Jakušonoks, kā arī virkne mākslinieku no ārvalstīm. Notiks lekcijas, performances, radošās darbnīcas, tiks demonstrētas filmu programmas. Savukārt Vāgnera zālē līdzās ārvalstu māksliniekiem būs apskatāmi latviešu mākslinieku Aleksandra Zapoļa & Līvas Rutmanes, Alņa Stakles, Amandas Ziemeles & Margrietas Dreiblates, Artūra Puntes, Evelīnas Deičmanes, Ilianas Veinbergas & Aināra Kamoliņa, Ināras Gaujas, Jāņa Taureņa & Reiņa Dzudzilo, Klāva Upaciera & Ingas Ģībietes, Lauras Feldbergas, Lindas Konones un Mārtiņa Roķa darbi.

No 12. līdz 14. septembrim norisināsies starptautisks simpozijs Urbānā utopija: Māksla un kultūra kā pilsētas apzināšanas un izpētes rīks, kas pievērsīsies dažādām jomām, kas skar pilsētvidi un tās plānošanu – antropoloģijai, socioloģijai, mākslas un arhitektūras praksēm, filozofijai un citām. 7. septembrī paredzēts Parīzē dzīvojošā japāņu mākslinieka Rjodzi Ikdeas audio vizuāls koncerts datamatics [ver.2.0] kinoteātrī Splendid Palace.

Visu festivāla laiku paredzētas arī dažādas citas norises pilsētvidē – mākslinieku performances, ekskursijas pilsētvidē, lekcijas un priekšlasījumi. Interesenti aicināti piedalīties arī vairākās radošajās darbnīcās. Par darbnīcu norisi un pieteikšanos iespējams uzzināt vairāk, rakstot uz festivalsurvivalkit@gmail.com.

Festivālu organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, kuratore – Solvita Krese, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore, līdzkuratore – Aneta Šilaka, mākslas festivāla Alternativa Polijā direktore. Pirmo gadu festivāls norisināsies arī ārpus Latvijas – Zviedrijas pilsētā Ūmeo, kur to organizē galerija Verkligheten, laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras muzejs Bildmuseet, organizācija Vita Kuben and Umeo Mākslas akadēmija.