/ Foto Kvartāls / Notikumi

Baltijas fotogrāfija Ungārijas Fotomēnesī

No 29. oktobra līdz 27. novembrim Ungārijas Fotomēneša laikā Budapeštā varēs apskatīt izstādi Pēdas – laikmetīgā Baltijas fotogrāfija (Traces – Contemporary Baltic Photography), kurā piedalās arī pieci mākslinieki no Latvijas – Arnis Balčus, Inga Erdmane & Ilze Vanaga, Ivars Grāvlejs un Reinis Lismanis.

Ungārijas Fotomēnesis koncentrējas uz divdesmit- un trīsdesmitgadnieku paaudzi un politisko pārmaiņu ietekmi uz jauno cilvēku dzīvi un sasniegumiem. Pirms diviem gadiem uzmanības centrā izvirzītās tēmas šogad paplašinātas, uzaicinot piedalīties arī Baltijas māksliniekus. Pēdas – laikmetīgā Baltijas fotogrāfija galvenokārt balstās uz arhīvu izmantošanu, kas pārskata vēsturi un adresē atmiņu, neizvirzot vecuma ierobežojumus uzaicinātajiem māksliniekiem.

Baltijas projekts aicina uz pašrefleksiju un pārskata, kā privātie arhīvi var atspoguļot atmiņu, koncentrējoties uz padomju periodu. Vai to cilvēku mentalitāte, kas dzimuši padomju režīma laikā, atšķiras no to, kuri dzimuši vēlāk? Vai daļa dzīves, pavadīta sociālismā, un politisko pārmaiņu pieredzēšana ir mainījusi mentalitāti? Vai vērtības un ģimenes un darba modeļi ir balstīti iepriekšējos – sociālistiskajos modeļos – kuri mūsdienu globālajā ekonomikā, īpaši globālajā mākslas tirgū, vairs nedarbojas? Projekts ir saistīts ar Baltijas valstu vēsturi un politiskajām pārmainām, kas iespaidojušas sabiedrības domāšanu.

Piedalās: Marija Kapajeva (Igaunija/Lielbritānija), Deness Farkas (Igaunija/Ungārija), Silja Sārepū & Vilu Plinks (Igaunija), Ivars Grāvlejs (Latvija), Reinis Lismanis (Latvija), Inga Erdmane & Ilze Vanaga (Latvija), Arnis Balčus (Latvija), Vitauts Stanipnis (Lietuva), Donats Stankevičus (Lietuva), Daris Kuzmicks (Lietuva).

Kuratori: Kritala Relsāra (Igaunija), Arnis Balčus (Latvija), Mindaugs Kavaļausks (Lietuva).

Atklāšana – 29. oktobrī plkst. 17.00 Budapeštas Arhitektūras centrā FUGA.