/ Foto Kvartāls / Notikumi

Mihaila Ignata un Māra Grunska izstādes Fotomuzejā

4. decembrī plkst. 17.00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā tiks atklātas divas jaunas izstādes.

Mihaila Ignata izstādē Sapņu kartogrāfija iekļautās fotogrāfijas atlasītas no plaša sešu gadu un vairāk nekā deviņdesmit lidojumu laikā uzņemta aerofotogrāfiju materiāla. Fotogrāfijas uzņemtas gandrīz visā Latvijas teritorijā. Tomēr konkrētu vietu atzīmēm nav izšķirošas nozīmes, jo autora uzmanības centrā ir telpa kā dabas un cilvēku veidota ģeometrija.

Ignats fotogrāfiju apguva, darbojoties fotoklubā Cēsis (no 1982. līdz 1987. gadam) un Gunāra Bindes fotomeistarības studijā (1989. gadā). Kopš 2007. gada pievērsies aerofotogrāfijai. Šogad nominēts kategorijā Ceļojums Sony World Photography Awards balvai.

Fotogrāfa Māra Grunska izstādē Rēgi redzamas pamestas ēkas, to skaitā bumbu patvertnes, sakaru bunkuri, kodolraķešu bāzes un rūpnīcas Latvijā. “Vietas, kas kādreiz bijušas slepenas un svarīgas, vietas, kas spēja iznīcināt veselas pilsētas tūkstošiem kilometru attālumā, vai tieši pretēji – vietas, kuras bija paredzētas, lai pabarotu vai paglābtu simtiem vai pat tūkstošiem cilvēku dzīvības. Mūsdienās gandrīz tās visas ir pagājušo politisko iekārtu un starptautisku konfliktu rēgi. Ēkas ir pusnojauktas, metāla zagļu izlaupītas, taču uzraksti uz sienām, norādījumi apkalpojošajam personālam un dažreiz pat dokumentācijas paliekas joprojām nes kādreizējā nozīmīguma atmosfēru,” stāsta Grunskis. Autors iecerējis pašu izstādi pārvērst par piedzīvojumu, liekot apmeklētājiem fotogrāfijas meklēt tumsā ar kabatas lukturīti.

Grunskis (1985) strādājis par ārštata fotogrāfu Neatkarīgajā Rīta Avīzē, bijis Ogres fotokluba biedrs no 2010. līdz 2014. gadam. Šobrīd pievērsies pilsētvides skatu, pamestu vietu un dabas skatu fotografēšanai. Pirmā personālizstāde 232 km notika 2009. gadā Daugavpils domes administrācijas Rīgas birojā.