/ Foto Kvartāls / Notikumi

Rīgā būs skatāma Antana Sutkus izstāde

No 18. septembra līdz 10. oktobrim galerijā Birkenfelds (Rīga, Rūpniecības iela 3) būs apskatāma pazīstamā lietuviešu fotogrāfa Antana Sutkus (1939) darbu izstāde Lietuvas cilvēki.

Antana Sutkus sadarbība ar galeriju Birkenfelds sākās 2009. gadā ar lielu autora darbu retrospekciju. Kopš pēdējās izstādes Rīgā, mākslinieks daudz strādājis ar iespaidīgo, vairāk kā 200 000 negatīvu arhīvu un pagājušajā gadā, savā 75 gadu jubilejā, Viļņas galerijā Vartai izstādīja līdz šim neredzētus darbus. Lielākā daļa no šīs izstādes ar nosaukumu Lietuvas cilvēki tagad ir atceļojusi uz Rīgu.

Lietuvas cilvēki un to dzīve dažādos periodos ir Antana Sutkus mūža tēma. Viņa fotogrāfijas cilvēki nešauj, neizģērbjas, nedemonstrē akrobātisku virtuozitāti. Tie savā ikdienas ritmā veic ierastas darbības nemanot, ka tos vēro fotogrāfs. Antanam Sutkum piemīt spēja meistarīgi notvert īsto momentu un padarīt fotogrāfiju par stāstu. Skatoties ar šodienas cilvēka acīm, mums būs iespēja novērtēt meistara radošās dzīves ceļu, estētiskās vērtības un dokumentēto laiku.

Antana Sutkus darbi atrodas pasaules izcilākajos muzejos un privātkolekcijās, to skaitā – Viktorijas un Alberta muzejā Londonā, Modernās mākslas muzejā Stokholmā, Francijas Nacionālajā bibliotēkā, un Maskavas Fotogrāfijas namā/Multimediju mākslas muzejā. Divdesmit Antana Sutkus darbi ir ABLV Bank veidotājā Laikmetīgās Mākslas muzeja fotomākslas kolekcijā Latvijā.

Izstādi papildinās Antanas Sutkus ikdienas dzīves dokumentējums latviešu izcelsmes – amerikāņu fotogrāfa Ulvja Alberta (1942) darbos Fotogrāfa portrets.

Kā raksta Ulvis Alberts: “2009. gada decembrī, pirms Ziemassvētkiem man bija iespēja fotografēt Antanas Sutkus viņa mājās Viļņā, Lietuvā. Tās bija labākās fotogrāfijas, ko biju uzņēmis visā gadā.”

Izstādē būs pieejams jaunākais Antana Sutkusa darbu albums Lietuvas cilvēki.