/ Arnis Balčus / Portfolio

Marija Kožanova

Marija Kožanova (1986), fotogrāfe no Kaļiņingradas, fotografē jaunas sievietes, viņu identitātes transformācijas un dzīve savdabīgajā Kaļiningradā – reģionā, kur satiekas Padomju Savienības un Vācijas mantojums. Viens no spilgtākajiem Marijas projektiem Declared Detachment ir par jauniešiem, kas pārģērbjas japāņu animācijas filmu kostīmos. Šie anime tēli disonē ar telpu, kurā atrodas, – padomju laika virtuvēm, eiroremonta viesistabām un blokmāju pagalmiem, atklājot pretrunas mūsdienu krievu identitātē. Fotogrāfe ar šo sēriju šogad piedalījās Kauņas fotofestivālā, kur portfolio skatē ieguva balvu – iespēju vairākus mēnešus dzīvot un strādāt Kauņā.

Kā tu sāki nodarboties ar fotogrāfiju?

Mani vienmēr ir interesējusi vizuālā māksla. Un tad vienā brīdī sapratu, ka fotogrāfija ir vēl viens veids, kā atspoguļot dzīves vējgāzes. Tajā brīdī es sāku tvert skaistumu un burvību, kas piepilda mūsu pasauli.

Visi tavi darbi ir saistīti ar sieviešu identitāti. Ar ko šī tēma tevi piesaista?

Mans projekts Declared Detachment ir par divdesmitgadniekiem, kas dzimuši “identitātes krīzes” laikā. Viņi mēģina rast paši savu ceļu un identitāti ar pārģērbšanās spēles palīdzību, kas ir masu kultūras izklaide ar saknēm Japānā. Tā sniedz cilvēkiem iespēju izteikt sevi, savus sapņus un vēlmes, palīdz galā ar moderno seksualitāti un atrast līdzīgi domājošus. Bet, manuprāt, vissvarīgākais šajā projektā ir, ka tā dalībnieki kļūst par jebkādiem pašu izvēlētiem varoņiem.

Kāpēc krievu fotogrāfiem ir tik būtiski runāt par krievu identitāti?

Man liekas, šis jautājums ir daudz dziļāks un atduras pret tēmu, kāpēc cilvēkiem vispār ir svarīgi, ka tiem ir identitāte. Tam, kāda šī identitāte ir, nav tik liela nozīme. Kāpēc mums ir nepieciešamība izjust piederību kaut kam? Kāpēc mums ir nepieciešams kaut kam ticēt un sekot? Mēs dzīvojam globālā pasaulē, kur katrs var izvēlēties to, kas tam patīk, un tas sniedz lielu brīvību. Mans darbs ir lokāls piemērs par globālām tendencēm.

Vai tu īsumā vari raksturot fotogrāfijas jomu Kaļiņingradā?

Tā ir mājīga un maza. Ar savu daļu vēstures, bet vēl garu ceļu priekšā.

Tev piešķīra mākslinieces rezidenci Kauņā. Ko tu tur darīsi?

Ļaušos dzīves pārsteigumiem!

www.mariyakozhanova.com